Mediation clausule: een dilemma voor het treffen van rechtsmaatregelen?

 

Sta jij ook wel eens voor een dilemma? Dat je mediation bent aangegaan, maar geen rechten wilt verliezen, zoals bijvoorbeeld het recht om in hoger beroep te gaan of het recht om beslag te leggen?

In het vorig artikel ‘Een ontbindingsprocedure aanhangig maken tijdens een mediationtraject: ernstig verwijtbaar handelen?’’ vertelde onze collega mediator Folkert Terpstra dat hij later het dilemma zou toelichten waar je voor kan komen te staan bij een mediationclausule.

Een voorbeeld van een dilemma is een conflict tussen een gemeente en een aannemer. De advocaat van de gemeente had conservatoir beslag gelegd en moest nu zoals voorgeschreven binnen 14 dagen de rechtszaak starten. In de aannemingsovereenkomst was echter een mediationclausule opgenomen: voordat je naar de rechter gaat, eerst naar de mediator. De advocaat kwam bij collega Folkert Terpstra met de vraag: wat nu?

Wat is een mediationclausule?

Een clausule is een afzonderlijke bepaling in een contract, waarin je bijzondere afspraken maakt. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken in een contract, dat je in geval van een conflict eerst naar een mediator gaat, voordat je het conflict voorlegt aan de rechter. Dat heet een mediationclausule en deze clausules komen in allerlei soorten overeenkomsten voor, zoals bijvoorbeeld in arbeids-, huur,- en samenwerkingsovereenkomsten. Door naar de mediator te gaan voor de oplossing van het geschil bespaar je tijd en kosten. Ook kun je direct invloed uitoefenen op de uitkomst.

Wat is het dilemma?

Het dilemma zit hem erin dat er zich situaties kunnen voordoen, waarin je weliswaar je verplichting wilt respecteren om naar de mediator te gaan– en dus nog geen rechtszaak begint -, maar dat je wel sommige rechten wilt veiligstellen. Zoals bijvoorbeeld het recht om hoger beroep in te stellen. Aan het instellen van hoger beroep zijn termijnen verbonden. Het is de vraag of het je lukt om naar de mediator te gaan en het conflict samen op te lossen, voordat de hoger beroepstermijn afloopt. Voor het geval je dat niet lukt, wil je wel tijdig bij de rechter zijn.

Mediation reglement voorziet in oplossing

Een mediationtraject conform het reglement van de Mediators federatie Nederland (MfN) voorziet in een oplossing voor deze situaties. Artikel 9 geeft partijen namelijk de mogelijkheid om ook tijdens de mediation zogeheten ‘maatregelen ter bewaring van rechten’ te treffen. Met die maatregelen worden bedoeld beslaglegging en het instellen van hoger beroep. Een partij die zo’n maatregel neemt, is wel verplicht om dat binnen 24 uur te melden aan de wederpartij.

Conflict gemeente en aannemer

De advocaat van de gemeente zag zich dus geconfronteerd met een dilemma waarin het reglement van de MfN voorziet. Beslagleggen en mediation kunnen gelijktijdig plaatsvinden, mits de advocaat van de gemeente als beslag leggende partij de aannemer en de mediator daarover tijdig informeert.

De-escalatie van het zakelijke conflict?

De vraag is uiteraard wel, of het leggen van beslag bijdraagt aan de de-escalatie van het conflict en aan een gezamenlijk gedragen oplossing. Enerzijds probeer je om via een methode van bemiddeling tot een gezamenlijke oplossing te komen van het conflict – mediation – en anderzijds probeer je via de rechter je eigen onderhandelingspositie te versterken dan wel die van de wederpartij te verzwakken door middel van beslag.

Beslagleggingen spelen zich vooral af in de sfeer van zakelijke conflicten. In die sfeer wordt nog weinig gebruik gemaakt van de efficiënte manier van conflictoplossing door middel van mediation, terwijl er voldoende professionele zakelijke mediators zijn. Zolang mediation echter nog niet kan worden afgedwongen, is het een positieve ontwikkeling dat naast het beslag in ieder geval ook een mediationtraject wordt gestart. Lees hier het artikel over hoe het alweer zat met de verplichting om mee te werken aan mediation?

Vragen?

Wil je even sparren of voor je situatie een mediator of advocaat nodig hebt? Zit je met een dilemma? Neem dan vrijblijvend contact op met Folkert Terpstra.

 

 

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×