Echtscheiding

De beslissing is gevallen: je gaat uit elkaar. Deze beslissing is nooit eenvoudig. Niet als je met de keuze van je partner voor een echtscheiding geconfronteerd wordt maar evenmin als jij degene bent die de knoop uiteindelijk doorhakt of als de beslissing door de partners gezamenlijk wordt genomen. Zijn er kinderen in het spel dan valt de beslissing om te scheiden vaak extra zwaar.

Naast de nodige emoties brengt een scheiding zeer uiteenlopende gevolgen met zich mee. Zo zullen ouders van minderjarige kinderen afspraken moeten maken over de gevolgen van hun scheiding voor de kinderen in de vorm van een ouderschapsplan.

Voor wat betreft de verdeling van de kosten van de minderjarige kinderen en het leveren van een bijdrage in deze kosten, is het van belang dat er duidelijke afspraken worden gemaakt waarbij op een goede manier een bedrag aan kinderalimentatie wordt berekend. Soms is ook een bijdrage in het levensonderhoud van de (ex-) partner aan de orde. Dit wordt partneralimentatie genoemd. Het is van belang dat je snel en goed geïnformeerd wordt over de regelgeving rondom kinder- en partneralimentatie zodat je weet waar je aan toe bent.

Een scheiding brengt ook een verdeling van de gezamenlijke bezittingen en schulden met zich mee. Dit kan eenvoudig zijn, maar is het vaak niet. Nog afgezien van discussies die samenhangen met de waardering van bepaalde bezittingen en de vraag of deze bezittingen wel of niet gemeenschappelijk zijn, zijn er allerlei fiscale valkuilen. Het is dan ook belangrijk dat hier voldoende aandacht aan wordt besteed. Dit is met name ook het geval als partijen huwelijkse voorwaarden overeengekomen zijn.

Tot slot heeft een scheiding nog verschillende andere consequenties. Zo moet er mogelijk iets geregeld worden voor het tijdens het huwelijk opgebouwde (ouderdoms)pensioen of kan de vraag opkomen wie er in de (huur)woning van partijen mag blijven wonen.

Een advocaat of advocaat-mediator kan je uitstekend adviseren over de verschillende vraagstukken die samenhangen met je scheiding. Bij een echtscheiding is behartiging van je belangen door een advocaat zelfs wettelijk verplicht gesteld. Maar ook in het geval van de ontbinding van een geregistreerd partnerschap of de verbreking van een samenleving kan een van onze gespecialiseerde advocaten uitstekend je belangen behartigen.

Deze belangenbehartiging kan grofweg op twee verschillende manieren plaatsvinden: door middel van mediation waarbij de belangen van beide partijen worden behartigd door een gemeenschappelijke advocaat-mediator of door middel van een procedure waarbij ieder een eigen advocaat in de arm neemt. De behartiging van gezamenlijke belangen door middel van mediation is overigens in veel scheidingssituaties een uitstekende oplossing.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Echtscheiding

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×