Startbijdrage mediation bij verwijzing door de rechter, straks ook voor draagkrachtige partijen

Ook wanneer je al in een juridische procedure verwikkeld bent, kun je nog een mediationtraject starten om sneller tot een oplossing van het geschil te komen. Dat was al zo, maar vanaf 1 maart 2023 kom je in aanmerking voor een startbijdrage vanuit de overheid. Zelfs wanneer je zogeheten ‘draagkrachtig’ bent en de mediation dus in principe zelf zou kunnen betalen. Deze mogelijkheid doet zich voor wanneer de rechter partijen tijdens een procedure verwijst naar een mediator.

𝐃𝐨𝐞𝐥 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐭𝐛𝐢𝐣𝐝𝐫𝐚𝐠𝐞

De startbijdrage komt erop neer, dat (betalende) procespartijen straks het recht krijgen op een vergoeding voor de eerste 2,5 uur mediation, wanneer de rechter het conflict daarvoor geschikt acht. Dit betekent dat de eerste 2,5 uur van de mediation de procespartijen dus niets kost. Het is de bedoeling dat meer partijen gestimuleerd worden om deel te nemen aan een mediationtraject voorafgaand, tijdens of na de zitting. De gedachte is dat dit bijdraagt aan een efficiënte, effectieve en duurzame oplossing van hun geschil: immers, met mediation los je nu eenmaal sneller conflicten op dan met jarenlange juridische procedures.  Partijen die normaal gesproken minder snel met mediation in aanraking komen, kunnen zo dus ervaring opdoen met mediation. Onderzoek heeft namelijk aangetoond, dat mediation vooral last heeft van ‘onbekend maakt onbemind’. Partijen die wèl ervaring hebben met mediation, kiezen bij een volgend conflict vaak weer voor mediation in plaats van voor een juridische procedure.

Professionele mediators

Mediators waar partijen hun mediation traject kunnen laten starten, betreft mediators met een gedegen geregistreerde opleiding.  Daarnaast blijven de beginselen, zoals die van vrijwilligheid, van kracht. Mocht je na 2,5 uur geen vertrouwen hebben in een goede afloop door middel van mediation, dan kun je je alsnog terugtrekken. Kortom, zonder risico een laagdrempelig alternatief bij een professional.

Meer weten?

Mocht je meer willen weten over deze regeling of over mediation in het algemeen, neem dan contact op met onze mediator Folkert Terpstra.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Mediation

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×