Slachtofferhulp na ongeval

Stel je voor dat je samen met je partner door de prachtige Veluwe fietst. Plotseling nader je een kruispunt waar jullie voorrang hebben, omdat jullie van rechts komen. Ineens komt van links een automobilist met een behoorlijke snelheid aanrazen. Ondanks dat jullie voorrang hebben, steek je samen met je partner over. De automobilist stopt niet, een raakt jullie fietsen met schade tot gevolg.

Bij ongelukken zoals deze kun je als slachtoffer of nabestaande schade vorderen. Hoe je dit moet doen? In dit artikel lees je alles wat jij moet weten!

Stap 1: De officier van justitie

Als eerste stap moet de officier van justitie kunnen bewijzen dat de automobilist zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. In dit voorbeeld is dit het niet verlenen van voorrang (volgens artikel 5a sub f van de Wegenverkeerswet) en het mogelijk overschrijden van de snelheidslimiet (volgens artikel 5a sub g van de Wegenverkeerswet).  Stel dat de partner overleden zou zijn, dan dient de officier van justitie te bewijzen dat daar sprake van is. Als daar sprake van is, dan heeft de automobilist een strafbaar feit gepleegd op grond van artikel 6 Wegenverkeerswet.

Stap 2: Welke schade kan je vorderen?

De schade die is opgelopen, kan van verschillende typen zijn. Denk hierbij aan vermogensschade (gemaakte kosten), inkomstenverlies, schokschade (emotionele schade) en affectieschade (verlies van een partner). Is het mogelijk om deze schade te verhalen op de automobilist? Ja, het recht staat toe dat dergelijke kosten (vermogensschade genoemd) te vorderen, mits er voldoende bewijs wordt overlegd. Bij het overlijden van een partner kan, naast jouw eigen schade, ook de schade van jouw partner in de hoedanigheid als nabestaande vorderen.

*Vermogensschade is een schade die aan te tonen is met bonnetjes of facturen, zoals kapotte kleding, de fietsen en medische kosten voor de behandeling van jullie verwondingen in het ziekenhuis of bij een fysiotherapeut.

*Bij inkomstenverlies als gevolg van (langdurige) arbeidsongeschiktheid geldt een rapport van een medisch of arbeidsdeskundig specialist als bewijs.

*Wanneer een specialist vaststelt dat er een emotioneel trauma is naar aanleiding van het ongeval of affectieschade na het verlies van je partner, kan shockschade worden toegewezen door de strafrechter.

Als duidelijk is welke schade er is geleden, kan de strafrechter de schadevergoeding vaststellen.

Stap 2: De strafrechter stelt de schadevergoeding vast

Als de officier van justitie heeft gecontroleerd dat er een strafbaar feit is en aan de juridische criteria is voldaan, komt de strafrechter in beeld. Deze rechter moet beoordelen of jullie daadwerkelijk schade hebben geleden als gevolg van het strafbare feit én dat de omvang van de gevorderde schade een aantoonbaar gevolg van het ongeval is. Om dit laatste te bewijzen is het cruciaal om je verzoek en de specificatie van de schade te voorzien van overtuigend bewijs, zoals (medische/ arbeid) documentatie en bonnetjes die de omvang van de schade aantonen.

Wanneer jij en je partner volgens het rechter letsel hebben vanwege een strafbaar feit, kan de schade op de dader worden verhaald. De rechter beslist hierbij over de hoogte van de schadevergoeding. Dit heet voegen in juridische termen. Om dit te regelen, moet voorafgaand (kosteloos en door het binnen twee weken bij de strafrechter in te dienen), of tijdens de strafzaak, een voegingsformulier ingevuld worden.  Wil je het inleveren tijdens de strafzaak, dan heb je een advocaat nodig. Hoewel er kosten aan een advocaat verbonden zijn, kunnen deze mogelijk worden vergoed. Advocaat Eva Korver staat klaar om je hierover te adviseren en te ondersteunen, zowel persoonlijk als juridisch, om je verzoek zo sterk mogelijk te maken.

Heb je vragen?

Als je vragen hebt over de mogelijkheid om schade te vorderen als slachtoffer of nabestaande na een bewezen strafbaar feit en welke schade in aanmerking komt voor vergoeding, aarzel dan niet om contact op te nemen met slachtofferadvocaat Eva Korver. Ze staat klaar om je de benodigde juridische begeleiding en advies te bieden, zodat je samen stappen kunt zetten om de schade te verhalen waar je recht op hebt.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×