Pas op: geen hulp voor alle PAS-melders!

Het zal je maar gebeuren: een toezegging van de betrokken minister, welke niet wordt nagekomen! Dat is het lot van een grote groep PAS-melders.

Het ministerie van Landbouw heeft aangegeven dat ruim 250 PAS-melders geen hulp gaat krijgen van de overheid. Volgens het ministerie voldoen de meldingen van deze PAS-melders niet aan de criteria van het legalisatieprogramma.

Even kort: hoe zit het ook alweer

Op grond van de Wet Natuurbescherming is een vergunning nodig voor activiteiten die mogelijke effecten kunnen hebben voor Natura 2000-gebieden. In de praktijk betekent deze regel dat agrariërs een natuurvergunning nodig hebben die in de nabijheid van een natuurgebied gevestigd zijn.
De welbekende groep PAS-melders (die in het verleden geen vergunning nodig had, maar kon volstaan met een melding) heeft deze vergunning niet. Hierdoor handelt deze groep juridisch gezien in strijd met de Wet Natuurbescherming.

Vervlogen hoop…

De hoop voor de PAS-melders was gevestigd op het door de minister opgetuigde legalisatieprogramma. Deze hoop is echter voor ruim 250 PAS-melders vervlogen. Het ministerie van Landbouw heeft voor die groep aangegeven dat de illegale situatie niet door het Rijk kan worden verholpen. Gevolg: deze groep heeft geen zicht meer op legalisatie en zal dus moeten zoeken naar een andere oplossing. Mogelijk dat de recente Porthos-uitspraak voor hen een rol van betekenis kan spelen. Voor zover dit onmogelijk is, kan de oplossing worden gezocht in het op eigen kosten aanvragen van een vergunning. Dit zal in de praktijk dan samen moeten gaan met extern salderen. Andere oplossingen zijn nog: minder dieren houden of intern salderen. Het is aan te raden om hiervoor met een agrarische adviseur te schakelen. Heb je deze niet, dan kunnen wij jou naar een deskundig adviseur verwijzen.

Tussenliggende periode: handhaving?

Het is niet onaannemelijk dat de berichtgeving vanuit het ministerie leidt tot (verdere) handhavingsprocedures. Denk bijvoorbeeld aan een last onder dwangsom. Eerder hebben verschillende natuurorganisaties al diverse handhavingsverzoeken ingediend tegen PAS-melders. Provincies hebben een beginselplicht tot handhaving. Dit houdt in dat zij verplicht zijn om handhavend op te treden tegen PAS-melders. Slechts in bijzondere omstandigheden kunnen zij besluiten om dit niet te doen.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Ben je een PAS-melder en word je geconfronteerd met handhaving? We kijken graag vrijblijvend wat we voor je kunnen doen. Hiervoor kun je contact opnemen met Ruud Verkoijen of Annelies Plooij of een van onze andere advocaten van team Omgeving & Milieu. Samen met jou bespreken we de mogelijkheden in jouw situatie.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×