Is het mogelijk om tussentijds van een zakelijke huurovereenkomst af te komen voor bepaalde tijd?

Deze vraag hebben wij in 2020 regelmatig moeten beantwoorden.

Over het algemeen is het niet mogelijk om eenzijdig een huurovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds, dat wil zeggen voordat de overeengekomen looptijd is verstreken, te beëindigen door opzegging. Dit is alleen anders als er een rechtsgeldig tussentijds opzeggingsbeding is opgenomen in de huurovereenkomst.

Verder is het onder omstandigheden ook mogelijk om een huurovereenkomst te ontbinden, maar dan moet de ander zijn verplichtingen niet zijn nagekomen (wanprestatie) en moet de ontbinding gelet op haar gevolgen rechtvaardig zijn. Hier is niet snel sprake van.

huurovereenkomst

Indien de huurovereenkomst niet tussentijds opgezegd kan worden en ontbinding van de huurovereenkomst wegens wanprestatie ook niet speelt, dan kan de huurovereenkomst nog maar op een manier beëindigd worden en dat is met toestemming/wederzijds goedvinden van de ander.

Je kunt met de ander afspreken dat er tussentijds een einde komt aan de huurovereenkomst en deze beëindiging vastleggen in een huurbeëindigingsovereenkomst. Een terugkomend onderdeel in deze overeenkomst is bijna altijd de betaling van een “afkoopsom”. De persoon die tussentijds van de huurovereenkomst af wil, zal meestal een vergoeding moeten betalen om van de overeenkomst af te komen.

De hoogte van de vergoeding wordt na onderhandeling bepaald en is afhankelijk van verschillende factoren en belangen.

Persoonlijk

Laagdrempelig

Luisterend oor

Samen

Als de huurder de huurovereenkomst wenst te beëindigen, zal de verhuurder bijvoorbeeld huurinkomsten verliezen die hij over de resterende looptijd van de huurovereenkomst had gehad bij voortzetting van de huurovereenkomst.

Indien de verhuurder de huurovereenkomst wenst te beëindigen, zal een huurder een ander pand moeten betrekken en onder andere geconfronteerd worden met verhuis- en inrichtingskosten.

Zowel een verhuurder als een huurder zullen dan gecompenseerd willen worden alvorens zij mee willen werken aan een tussentijdse beëindiging van de huurovereenkomst.

Wij staan zowel verhuurders als huurders regelmatig bij in de onderhandelingen over een tussentijdse “afkoop” van de huurovereenkomst. Heb je vragen over het afkopen van ene huurovereenkomst of behoefte aan bijstand, neem dan contact op met Wesley Rhoe.

Wesley Rhoe

Wesley Rhoe

Vastgoed

Gratis adviesgesprek?

Vul onderstaand formulier in en je hoort binnen 1 werkdag van ons!

Neem contact met ons op

Neem je liever zelf contact met ons op? Lees hieronder onze contactgegevens.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×