Op het moment dat je schade hebt geleden is dit al vervelend genoeg. Je wilt je schade vergoed hebben zonder al te veel juridische rompslomp. Toch is het belangrijk om een aantal juridische zaken scherp voor ogen te hebben. Zo is het bijvoorbeeld van belang om rekening te houden met de verjaringstermijn. Op het moment dat je de verjaringstermijn laat verstrijken heb je namelijk geen recht meer op vergoeding van de schade door de verzekeraar en sta je met lege handen. In dit artikel lees je wat de verjaringstermijn is en waar je allemaal op moet letten.

Kia Niro

Verjaringstermijn

In 2010 is het verzekeringsrecht op de schop gegaan. Er is een aantal veranderingen doorgevoerd die interessant zijn met betrekking tot verjaring. In het huidige verzekeringsrecht geldt sinds 1 juli 2010 een algemene verjaringstermijn van drie jaar. Deze termijn is korter dan de meest voorkomende verjaringstermijn van vijf jaar. De verjaringstermijn van drie jaar begint te lopen op het moment dat je bekend bent geworden met de opeisbaarheid van de vordering. Dit is het moment dat je daadwerkelijk weet dat je schade hebt geleden en wie er aansprakelijk is voor de geleden schade. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk de schade te melden bij je verzekeraar.

Persoonlijk

Laagdrempelig

Luisterend oor

Samen

Stuiting

Door middel van stuiting kun je voorkomen dat er verjaring plaatsvindt. De verjaring van een vordering tegen de verzekeraar wordt gestuit door een schriftelijke mededeling. In deze mededeling dien je aan te geven dat je aanspraak maakt op een uitkering door de verzekeraar. Het is mogelijk om de verjaringstermijn meermaals te stuiten. Ook bij het stuiten van de verjaringstermijn geldt dat het verstandig is om dit zo snel mogelijk te doen. Op het moment dat de verzekeraar in een tegenbericht de aanspraak erkent of afwijst, begint een nieuwe verjaringstermijn van drie jaar te lopen.

Heb je vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met advocaat Thomas Berkhout.

Thomas Berkhout

Advocaat Onderneming

Gratis adviesgesprek?

Vul onderstaand formulier in en je hoort binnen 1 werkdag van ons!

Neem contact met ons op

Neem je liever zelf contact met ons op? Lees hieronder onze contactgegevens.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×