Verdeling van schaarse vergunningen is aan regels gebonden, ook met carnaval

Voor de carnaval in Den Bosch worden standplaatsvergunningen uitgegeven voor eetstands op de Markt. Ondernemers kunnen inschrijven en een huursom bieden. Er zijn meer inschrijvingen dan plekken, daarom gaat het om een schaarse vergunning. Dat betekent dat de Europese regels voor schaarse rechten van toepassing zijn. In deze zaak speelden de voorwaarden voor transparantie: vooraf moeten de spelregels duidelijk zijn en die mogen tussentijds niet worden aangepast. De spelegels moeten zo worden gepubliceerd dat alle gegadigden zich op de goede manier in kunnen schrijven.
In deze zaak maakte de gemeente Den Bosch duidelijk dat zij inschrijvingen selecteerde op 4 voorwaarden:

  1. diversiteit van het aanbod producten/diensten,
  2. evenwichtige verdeling food/non-food,
  3. uitstraling van de stand,
  4. aansluiting bij Oeteldonks carnaval.

De gemeente bepaalde expliciet dat het hoogste bod niet doorslaggevend zou zijn.
Op basis van deze criteria bleek de gemeente geen selectie te kunnen maken. Daarom heeft ze toch maar geselecteerd op basis van het hoogste bod. De Afdeling zet een streep door deze handelswijze. Aan de voorwaarden van transparantie bij de verdeling van schaarse vergunningen is niet voldaan. De gemeente had vooraf duidelijk moeten maken dat het hoogste bod doorslaggevend kon zijn. Ze had de procedure opnieuw moeten doorlopen. Het gelijkheidsbeginsel is overtreden. De zaak heeft echter geen gevolgen, want carnaval was al voorbij.

Uitspraak: ABRvS 07-12-2022, ECLI:NL:RVS:2022:3606


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×