Mijn debiteur biedt een WHOA-akkoord aan, wat nu?

Sinds de invoering van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is het in bepaalde gevallen mogelijk om als debiteur een akkoord aan te bieden aan crediteuren. De rechtbank kan dit akkoord vervolgens goedkeuren (homologeren), waarna alle schuldeisers aan het akkoord zijn gebonden. Dit is bedoeld om een faillissement te voorkomen voor een onderneming die al enige tijd verlies draait, maar in de kern wel gezond is. Dat klinkt positief voor de schuldenaar, maar wat betekent dit voor jou als schuldeiser en wat kun je doen?

Beter af met een WHOA-akkoord?

Het WHOA-traject komt pas in beeld als een schuldenaar niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Een faillissement is dus in zicht. Het uitgangspunt is dat je als schuldeiser beter af bent met een WHOA-akkoord, dan bij een faillissement. Om dit te kunnen beoordelen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de financiële situatie van de debiteur. Zijn er bijvoorbeeld verhaalsmogelijkheden in het buitenland?

Indeling in klassen

Een belangrijk onderdeel van WHOA-procedure is dat de schuldenaar zijn schuldeisers kan indelen in klassen. Deze verschillende klassen kunnen een verschillende regeling aangeboden krijgen. Als je het niet eens bent met de klasse waarin de schuldenaar jou heeft ingedeeld kun je hiertegen in beroep gaan.
Per klasse wordt vervolgens gestemd over het akkoord. Als de meerderheid binnen één of meer klasse(n) ingestemd heeft met het akkoord, zal de schuldenaar het akkoord voorleggen aan de rechtbank.
Als schuldeiser kun je op dat moment nog vragen aan de rechter om het akkoord niet goed te keuren. De rechtbank kan het goedkeuren van het akkoord slechts op 3 gronden weigeren. Dit kan als:

  • De procedurevoorschriften niet goed zijn toegepast.
  • Het akkoord onredelijk is omdat schuldeisers of aandeelhouders een slechtere positie krijgen dan bij faillissement.
  • Er sprake is van één van de weigeringsgronden (bijvoorbeeld als de nakoming van het akkoord niet voldoende zeker is of als het akkoord door bedrog tot stand is gekomen).

Ben alert

Het is vooral belangrijk om scherp te zijn en eventueel onderzoek te doen. Welke verhaalsmogelijkheden heeft jouw schuldenaar? In welke klasse word je ingedeeld en klopt dit? Is er nog een andere reden om de rechter te vragen het akkoord niet goed te keuren? Bovendien heb je gedurende het hele WHOA-traject als schuldeiser een klachtplicht. Dit betekent dat van jou verwacht wordt dat je aan de bel trekt als je het ergens niet mee eens bent. Tegen de goedkeuring van de rechter staat géén hoger beroep open, het is dus opletten geblazen. Hou hierbij wel in je achterhoofd dat de bedoeling van de WHOA is dat schuldeisers beter af zijn dan bij een faillissement. In veel gevallen zal het akkoord gaan met het WHOA-voorstel dan ook het hoogst haalbare zijn.

Contact
Biedt je debiteur een akkoord aan en wil je meer weten over wat dit voor jou betekent? Neem gerust vrijblijvend contact op met Sterre Ploegmakers of een van haar collega’s.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×