Kinderalimentatie

Als ouder ben je verplicht te zorgen voor je kinderen. Ook als de ouders niet of niet meer samen zijn, bestaat deze onderhoudsverplichting. Deze onderhoudsverplichting bestaat dan vaak uit een financiële bijdrage die de ene ouder aan de andere ouder moet voldoen ten behoeve van het kind. Dit wordt kinderalimentatie genoemd. Bij de berekening van het te betalen bedrag wordt gebruik gemaakt van de Tremanormen. De Tremanormen gaan onder meer uit van de inkomens van de beide ouders en de door hen te betalen noodzakelijke lasten. 

Zelf berekenen….. of toch niet?

Op het eerste gezicht lijkt het dus eenvoudig om zelf aan de slag te gaan met het berekenen van deze alimentatie. Op internet zijn er verschillende rekentools voor te vinden. Toch is het in de meeste gevallen verstandig om een gespecialiseerde advocaat de kinderalimentatie te laten berekenen. Deze specialist kan beoordelen of de kinderalimentatie passend is in jouw persoonlijke situatie en kan beoordelen of de financiële situatie volledig duidelijk is. Met name bij ondernemers of werknemers met een salaris dat uit verschillende elementen (zoals bonussen en 13e maand) is opgebouwd kan een verkeerde inschatting van de gegevens een groot verschil maken. Ook is een juiste interpretatie van de zorgverdeling belangrijk omdat deze van invloed is op de hoogte van het te betalen bedrag.

Een goede berekening van de kinderalimentatie is alleen al belangrijk vanwege de duur. Kinderalimentatie moet in elk geval worden betaald totdat kinderen 18 jaar zijn geworden. Vervolgens bestaat de verplichting van de ouders om te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie van kinderen van 18 tot en met 20 jaar. Heeft de rechtbank het bedrag bepaald dat aan een minderjarige moet worden betaald, dan loopt het bedrag zelfs automatisch door totdat het betreffende kind 21 jaar geworden is.

Wijzigingen van kinderalimentatie

Kinderalimentatie is dus een jarenlange verplichting. Het is goed te weten dat eenmaal vastgesteld bedrag aan kinderalimentatie kan worden gewijzigd zodat je niet jarenlang teveel betaald of juist te weinig ontvangt. Een wijziging kan zowel bestaan uit een verhoging van de kinderalimentatie of een daling daarvan. Een wijziging kan alleen worden gevraagd als sprake is van een wijziging van omstandigheden, bijvoorbeeld omdat de financiële of persoonlijke situatie van één van de ouders is gewijzigd. In een enkel geval kan de kinderalimentatie ook worden aangepast op het moment dat deze in eerste instantie op basis van onjuiste gegevens is berekend. Een goed advies is dus in jouw belang!

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×