Regelmatig krijgen wij van werkgevers de vraag, wanneer een werknemer gehouden kan zijn schade te vergoeden die hij werkgever heeft toegebracht. Het antwoord op die vraag, is afhankelijk van omstandigheden van het geval, zoals het moment waarop de schade is veroorzaakt, en of de werknemer de bedoeling heeft gehad schade aan te richten, danwel zich ervan bewust was dat de schade door zijn handelen zou kunnen ontstaan.

Is de schade veroorzaakt buiten het uitvoeren van de arbeidsovereenkomst om, dan is de werknemer in beginsel persoonlijk aansprakelijk voor de schade die is ontstaan. Het is alleen niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Uit de rechtspraak volgt dat dat ruim moet worden uitgelegd. Schade die ontstaat tijdens een bedrijfsfeestje, moet bijvoorbeeld ook worden gezien als schade die is ontstaan tijdens het uitvoeren van werk.

Wijziginen wet- en regelgeving

Schriftelijk afspreken dat werknemer wel persoonlijk aansprakelijk is

Van bovenstaande kan in een schriftelijke overeenkomst afgeweken worden, waardoor de medewerker wel aansprakelijk is, op voorwaarde dat de medewerker zich verzekert tegen het risico dat hij loopt (artikel 7:661 lid 2 BW). Volgt uit de polisvoorwaarden van de verzekering dat de werknemer een eigenrisico draagt, dan is de werknemer voor dit bedrag dus niet verzekerd. Deze niet-verzekerde schade komt dan in beginsel voor rekening van de werkgever, tenzij de medewerker opzettelijk of bewust roekeloos handelde.

 

Persoonlijk

Laagdrempelig

Luisterend oor

Samen

Bewijslast

Is een werkgever van oordeel dat de werknemer persoonlijk aansprakelijk is voor schade die de werknemer heeft veroorzaakt, dan rust op de werkgever de bewijslast van zijn stelling.

Heb je vragen over bovenstaande, neem dan contact op met één van onze specialisten van team Arbeid.

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Gratis adviesgesprek?

Vul onderstaand formulier in en je hoort binnen 1 werkdag van ons!

Neem contact met ons op

Neem je liever zelf contact met ons op? Lees hieronder onze contactgegevens.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×