Zware koffer door stapel boeken verleden tijd

Het is vakantie! En zaten we tot een paar jaar terug nog met een boek op het strand of bij het zwembad, tegenwoordig zie je steeds meer mensen een e-book lezen. Handig, vooral als je maar een paar kilo mee mag nemen of beperkte ruimte hebt en je toch van plan bent om die hele stapel boeken, die je al het hele jaar op je lijstje hebt staan, nu écht te gaan lezen.

Maar hoe kom je nu legaal aan zo’n e-book? Natuurlijk, je kunt er eentje op internet kopen. Maar waar je van een papieren boek een tweedehands versie kunt kopen (je leest het boek tenslotte maar één keer), is dit bij een e-book niet mogelijk. Of toch wel?

Er bestaat sinds enige tijd een website waarop tweedehands e-books kunnen worden aangeboden en gekocht, www.tomkabinet.nl. Kort na het live gaan van deze website hebben uitgevers een verbod van de website gevraagd omdat zij vinden dat er sprake is van inbreuk op het auteursrecht. Tom Kabinet vindt van niet. Er is volgens hem geen verschil tussen een papieren boek (dat gewoon tweedehands verkocht mag worden) en een e-book.

De rechter heeft hier eind juli een uitspraak over gedaan. Vooralsnog mag Tom Kabinet gewoon doorgaan met het te koop aanbieden van tweedehands e-books via haar website. De rechter geeft aan dat het niet eenduidig uit bestaande rechtspraak op te maken is of er een verbod moet zijn. Niet kan worden uitgesloten dat voor e-books hetzelfde geldt als voor papieren boeken. Zolang er geen rechtspraak hierover bestaat, vindt de rechter het te ver gaan om in een kort geding hierover te beslissen.

Bij de keuze van de rechter om deze uitspraak te doen, helpt ook de opstelling van Tom Kabinet. Tom Kabinet heeft de intentie om samen te werken met uitgevers en het illegaal downloaden van e-books juist aan te pakken. De website stelt als voorwaarde dat alleen legaal gekochte e-books mogen worden verhandeld en de verkoper moet zijn eigen e-book verwijderen zodra het door iemand is verkocht (controle hierop is er trouwens (nog) niet). Daarnaast stelt Tom Kabinet een deel van de provisie beschikbaar aan uitgevers.

Tot op heden is het dus nog gewoon mogelijk om via deze website tweedehands e-books te kopen.
Fijne vakantie!


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Intellectueel eigendom

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×