Zonwering mag door verhuurder in rekening worden gebracht bij huurder

Bij een huurwoning wordt, naast de huurprijs, meestal ook een bedrag gerekend voor kosten die samenhangen met geleverde zaken en diensten voor bewoning van de woonruimte. Dit noemen we de servicekosten. Het gaat dan om de woonservicekosten. Kosten die betrekking hebben op het in gebruik geven van de woning zelf of de daarbij behorende gebouwen vallen hier buiten. Deze kosten worden berekend in de huurprijs.

Recent is een huurder is naar de Huurcommissie gegaan omdat de huurder het niet terecht vond dat hij in de servicekosten een bedrag voor het gebruik van de zonwering moest betalen.  De Huurcommissie heeft geoordeeld dat de zonwering gezien moet worden als een onroerende zaak en dat een vergoeding daarvoor al zit inbegrepen in de huurprijs. Er mocht volgens de Huurcommissie dan ook niet daarnaast een vergoeding voor de zonwering worden gevraagd door dit in de servicekosten te verwerken.

De verhuurder is het hier op zijn beurt niet mee eens en stapt naar de rechter. De rechter is het eens met de verhuurder. Volgens de rechter is de zonwering geen onderdeel van de woning. De woning is zonder zonwering immers ook compleet en kan nog steeds worden verhuurd om in te wonen. Daarnaast kan de zonwering ook simpel worden bevestigd en zonder grote schade worden verwijderd. Een volgende huurder zou, als hij hier behoefte aan heeft, de zonwering vrij gemakkelijk kunnen verwijderen. Op grond hiervan is de rechter van mening dat een vergoeding voor het gebruik van zonwering opgenomen kan worden in de servicekosten.

Het is goed om je als verhuurder bewust te zijn van de mogelijkheden om bepaalde investeringen (gedeeltelijk) terug te kunnen verdienen, door ze mee te nemen in de aan de huurder te berekenen servicekosten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wesley Rhoe, advocaat vastgoed, w.rhoe@gca.nl of 0493-331473.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Huur

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×