Zo waarlijk helpe mij God almachtig…

Ik krijg vaak de vraag: wat is nu het verschil tussen een jurist en een advocaat? Het verschil wordt gemaakt met de beëdiging. Iedereen die de studie rechten aan de universiteit heeft afgerond, mag zich jurist noemen. Pas als je bent beëdigd, ben je naast jurist ook advocaat.

Na al enige tijd als jurist te hebben gewerkt, was 22 februari voor mij de dag waarop ik van alleen jurist ook advocaat werd. Voordat het zover was heb ik al aan allerlei formaliteiten moeten voldoen zoals het inleveren van mijn diploma’s, het indienen van een beëdigingsverzoek, het overleggen van een verklaring omtrent gedrag en een gesprekje met de lokale deken over hoe een advocaat zich hoort te gedragen. Binnen kantoor heb ik een patroon aangewezen gekregen, die mij de komende drie jaren, tijdens mijn periode als advocaat-stagiaire, zal begeleiden.

De beëdiging zelf vindt plaats op de rechtbank in Den Bosch. Het was mijn eerste ervaring met het dragen van een toga (mijn eerdere ervaring met de groene toga even buiten beschouwing gelaten…). Samen met twee kantoorgenoten en vijf andere advocaten in spe werd ik de rechtszaal ingeloodst en mochten we vooraan gaan zitten.

Daarna mochten al onze meegekomen familieleden, vrienden en collega’s ook binnen om dit moment met ons mee te maken en uiteraard om foto’s te maken. Na een inleidend praatje door de rechter en een praatje van de officier van justitie, werden we verzocht te gaan staan en de eed of de belofte af te leggen. Hierna vertelde de deken nog maar eens hoe een advocaat zich hoort te gedragen. Na deze plichtplegingen zijn we naar een nabijgelegen café gegaan waar we op onze nieuw verworven titel hebben geproost.

Wat ik er tot nu toe in de praktijk van heb gemerkt, dat ik me nu officieel advocaat mag noemen? Eigenlijk niet veel. Het betekent wel, dat ik nu zelf procedures bij de rechtbank mag voeren. Ook zal de komende tijd wat drukker worden want ik begin deze week aan de beroepsopleiding voor de advocatuur. Maar het begin van een nieuwe periode is het zeker!


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×