Tijdens de eerste twee jaar van ziekte kan de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer niet eenzijdig worden beëindigd door een werkgever. Gedurende deze periode geldt er een zogenaamd opzegverbod; dit opzegverbod is zelfs in de wet verankerd. Aandachtige lezers met enige juridische achtergrond stellen nu de vraag: Is een einde door “ontbinding” dan wel een optie? Op deze vraag komen wij in een volgende nieuwsbrief terug. Nu staan wij stil bij de vraag of het opzegverbod tijdens ziekte zo absoluut is als het lijkt. Je voelt hem al aankomen: geen enkele regel zonder uitzondering, zo ook deze. Ter illustratie het volgende voorbeeld.
Voorbeeld
Een drukkerij moest in tijden van economische teruggang reorganiseren. Er dienden drie van de tien drukkers af te vloeien en besloten werd de transportafdeling, bestaande uit één chauffeur en één bestelbus, op te heffen. Het transport zou voortaan extern worden geregeld. Het toeval wilde dat één van de drukkers die volgens de geldende juridische regels voor ontslag in aanmerking kwam én de chauffeur langdurig ziek waren.
Ontslagvergunning
Het UWV dat de ontslagaanvraag toetst, was overtuigd van de noodzaak voor de ondernemer om te reorganiseren door te snijden in het personeelsbestand en verleende in beide gevallen de gevraagde ontslagvergunning. Na opzegging kwamen beide (ex-)werknemers in het geweer tegen de opzegging. De drukker had succes, de chauffeur niet.
Uitzondering
Het opzegverbod kent namelijk een uitzondering. Indien de opzegging geschiedt wegens beëindiging van de activiteiten van de gehele onderneming of van een duidelijk herkenbaar bedrijfsonderdeel waarin de werknemer uitsluitend of in hoofdzaak werkzaam is, geldt het opzegverbod niet. Dat laatste was in deze zaak belangrijk. Voordat de chauffeur ziek werd zat hij uitsluitend op de weg. Hij werkte niet daarnaast als drukker of deed andere voorkomende werkzaamheden wanneer hij niet hoefde te rijden. Hij trok dus aan het kortste eind.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maaike Grauwmeijer, vakgroepleider Arbeidsrecht op 0492-544435 of viam.grauwmeijer@gca.nl.