Ziekte en ontslag

Tijdens de eerste twee jaar van ziekte kan de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer niet eenzijdig worden beëindigd door een werkgever. Gedurende deze periode geldt er een zogenaamd opzegverbod; dit opzegverbod is zelfs in de wet verankerd. Aandachtige lezers met enige juridische achtergrond stellen nu de vraag: Is een einde door “ontbinding” dan wel een optie? Op deze vraag komen wij in een volgende nieuwsbrief terug. Nu staan wij stil bij de vraag of het opzegverbod tijdens ziekte zo absoluut is als het lijkt. Je voelt hem al aankomen: geen enkele regel zonder uitzondering, zo ook deze. Ter illustratie het volgende voorbeeld.

Voorbeeld 
Een drukkerij moest in tijden van economische teruggang reorganiseren. Er dienden drie van de tien drukkers af te vloeien en besloten werd de transportafdeling, bestaande uit één chauffeur en één bestelbus, op te heffen. Het transport zou voortaan extern worden geregeld. Het toeval wilde dat één van de drukkers die volgens de geldende juridische regels voor ontslag in aanmerking kwam én de chauffeur langdurig ziek waren.

Ontslagvergunning 
Het UWV dat de ontslagaanvraag toetst, was overtuigd van de noodzaak voor de ondernemer om te reorganiseren door te snijden in het personeelsbestand en verleende in beide gevallen de gevraagde ontslagvergunning. Na opzegging kwamen beide (ex-)werknemers in het geweer tegen de opzegging. De drukker had succes, de chauffeur niet.

Uitzondering 
Het opzegverbod kent namelijk een uitzondering. Indien de opzegging geschiedt wegens beëindiging van de activiteiten van de gehele onderneming of van een duidelijk herkenbaar bedrijfsonderdeel waarin de werknemer uitsluitend of in hoofdzaak werkzaam is, geldt het opzegverbod niet. Dat laatste was in deze zaak belangrijk. Voordat de chauffeur ziek werd zat hij uitsluitend op de weg. Hij werkte niet daarnaast als drukker of deed andere voorkomende werkzaamheden wanneer hij niet hoefde te rijden. Hij trok dus aan het kortste eind.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maaike Grauwmeijer, vakgroepleider Arbeidsrecht op 0492-544435 of viam.grauwmeijer@gca.nl.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×