WK-jurk auteursrechtelijk beschermd

Wie herinnert zich nog het oranje jurkje waarin veel vrouwen liepen tijdens het WK van 2010? Het oranje jurkje was ontworpen door het merk SuperTrash en werd cadeau gedaan aan diegene die Bavaria-bier kochten.

Tijdens het EK Voetbal 2012 heeft Blokker een soortgelijke jurk te koop aangeboden. Volgens Supertrash zou de jurk van Blokker te veel lijken op de door haar ontworpen jurk waarna Supertrash een procedure is gestart tegen Blokker. SuperTrash stelt zich op het standpunt dat de Blokker jurk inbreuk maakt op haar auteursrecht.

Kleding kan voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen mits een kledingstuk een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het een persoonlijke stempel van de maker draagt. De rechtbank oordeelt dat de SuperTrash-jurk een auteursrechtelijk beschermd werk is omdat het uit een combinatie van elementen bestaat welke het resultaat zijn van creatieve keuzes. De creatieve keuzes zijn de volgende: de snit van de SuperTrash-jurk bestaande uit een koker voor het rokdeel van de jurk en een licht daaroverheen bloezend mouwloos bovendeel met bustenaad, watervalhals, waardoor een aansluitend en getailleerd silhouet ontstaat en de ceintuur bestaande uit een koord waarbij rode, witte en blauwe strengen in elkaar gedraaid zijn.

De rechtbank oordeelt dat Blokker inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht van SuperTrash nu kan worden aangenomen dat de Blokker-jurk niet door Blokker of een derde is ontworpen, maar is nagemaakt naar aanleiding van de SuperTrash-jurk. De rechtbank oordeelt als volgt: “Wanneer de SuperTrash-jurk en de Blokker-jurk met elkaar worden vergeleken, valt op dat het in beide gevallen gaat om een korte, oranje, mouwloze jurk, met brede schouderbanden en een watervalhals, met een snit en van een soort materiaal (stretchstof) waardoor de jurk de contouren van het lichaam volgt. Beide jurken hebben om de taille een (lange) stoffen rood/wit/blauwe ceintuur. De ceintuur is bij beide jurken zo lang dat deze twee maal om het middel kan worden geslagen en vervolgens kan worden gestrikt of geknoopt. Daarmee vertoont de Blokker-jurk dezelfde auteursrechtelijk beschermde trekken die de SuperTrash-jurk tot een auteursrechtelijk beschermd werk maken.”

Blokker diende met directe ingang te stoppen met het op de markt brengen van de Blokker-jurk.

Het is afwachten welk kledingstuk zal worden ontworpen voor het WK van 2014…
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maud Saes via m.saes@gca.nl of 0493-352070


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×