Wijst u uw werknemer op zijn recht op transitievergoeding?

Wanneer een werkgever het dienstverband met een werknemer beëindigt of niet voortzet, heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. Vanaf 1 januari 2020 heeft een werknemer vanaf dag één recht op deze vergoeding. Een werkgever dient deze vergoeding binnen één maand na het einde van het dienstverband uit te betalen. Betaalt een werkgever de transitievergoeding niet, dan kan de werknemer deze afdwingen bij de werkgever door binnen drie maanden na het einde van het dienstverband hiervoor een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter.

Oordeel van het Hof

Op 8 oktober 2019 heeft het Gerechtshof Den Haag geoordeeld dat het verschuldigd zijn van de transitievergoeding invulling geeft aan de zorgplicht die de werkgever heeft ten opzichte van de werknemer die wordt ontslagen, of waarvan het contract niet wordt verlengd. Het niet uit eigen beweging overgaan tot betaling van de transitievergoeding, en maar afwachten of daar door een werknemer in rechte aanspraak op wordt gemaakt, zou in strijd zijn met artikel 7:673 en artikel 7:611 BW (goed werkgeverschap. Het Hof benadrukt in haar uitspraak dat de vervaltermijn is bedoeld om onenigheid over de (omvang van) de transitievergoeding op korte termijn te doen beslechten.

Is het beleid binnen uw organisatie dat een transitievergoeding pas wordt betaald als een werknemer daar zelf aanspraak op maakt? Realiseert u zich dan dat het hof Den Haag van mening is dat dit niet getuigt van goed werkgeverschap, en dat u – ondanks dat de termijn is vervallen – toch kunt worden veroordeeld om de transitievergoeding te betalen. Wees dus gewaarschuwd!

Heeft u vragen over dit onderwerp?

neem dan contact op met een van onze advocaten van team Arbeid. Barbara Koolen  b.koolen@gca.nl 06-12854358 of Maud Saes ​m.saes@gca.nl 06-48778250.

 

 

 

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Arbeid

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×