Whatsappen in werktijd met bedrijfstelefoon komt voor eigen rekening

Op 19 oktober 2016 oordeelde de kantonrechter over excessief gebruik van de bedrijfstelefoon door een werknemer. De werknemer is zeven jaar in dienst bij zijn werkgever als het dienstverband wordt beëindigd. Bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst blijkt dat  de werknemer 214 verlofuren niet heeft opgenomen. De werkgever weigert het loon over deze uren uit te betalen en de werknemer start een procedure bij de kantonrechter. Hij vordert betaling van de door hem niet opgenomen verlofuren.

De werkgever komt op zijn beurt met een tegenvordering. Hij stelt dat de verlofuren verrekend moeten worden met de schade die hij heeft geleden door toedoen van de werknemer. Die schade bestaat uit onverschuldigd betaald loon. De werknemer heeft namelijk in werktijd buitenproportioneel gebruik gemaakt van zijn bedrijfstelefoon, namelijk door veel te whatsappen.

De kantonrechter komt tot het oordeel dat de werkgever terecht een beroep doet op onverschuldigde betaling. De werknemer heeft over een periode van ruim een half jaar in werktijd met zijn bedrijfstelefoon zeker 1255 whatsapp-berichten ontvangen van dan wel verstuurd naar verschillende dames. Het gaat om liefdesberichten. De inhoud van deze liefdesberichten is van emotionele aard. Door deze psychologische component bestaat de tijd die aan de berichten is besteed, uit veel meer dan het typen en lezen er van alleen. De kantonrechter rekent om die reden 2,5 tot 3 minuten per whatsapp-bericht. Op basis van deze 1255 berichten met een gemiddelde duur van 2,5 tot 3 minuten, komt de kantonrechter tot het oordeel dat de werkgever € 1500,- onverschuldigd aan de werknemer heeft betaald. Het is immers duidelijk dat de werknemer door het sturen en ontvangen van deze grote hoeveelheid liefdesberichten niet heeft gewerkt en onterecht loon heeft gekregen.

De werkgever moet de werknemer de niet opgenomen verlofuren uitbetalen maar dit wordt verrekend met de schade die de werkgever heeft geleden door het whatsappen van werknemer in werktijd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maud Saes (m.saes@gca.nl) of via 0493-352070. 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Arbeid

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×