Wetsvoorstel plattelandswoning aangenomen door Tweede Kamer

Het wetsvoorstel voor de plattelandswoning is op donderdag 14 juni 2012 door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.

Het wetsvoorstel voor de plattelandswoning dient als oplossing voor de illegale bewoning door burgers van bedrijfswoningen in het buitengebied. Als gevolg van deze bewoning worden agrarische bedrijven belemmerd in hun bedrijfsontwikkeling. De introductie van de plattelandswoning zal dit probleem moeten oplossen. Als het voorstel wordt ingevoerd, kan een voormalige bedrijfswoning als plattelandswoning worden aangewezen. Dit geeft de woning een speciale status. De voormalige bedrijfswoning houdt voor de wet het karakter van een bedrijfswoning, maar kan toch door ‘gewone’ burgers worden bewoond.

Ruim drie jaar geleden nam de Tweede Kamer met ruime meerderheid een motie aan van CDA-kamerlid Ruud van Heugten om de status van de plattelandswoningen wettelijk te verankeren. De val van kabinet Balkenende IV zorgde voor een vertraging van de uitvoering van het wetsontwerp. Op 4 juni 2012 is het wetsvoorstel behandeld in de Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu. Uit dit overleg is gebleken dat een meerderheid in de Tweede Kamer het voorstel steunt om de plattelandswoning in te voeren. Op 14 juni 2012 heeft de Tweede Kamer een beslissing genomen. Een ruime meerderheid van PvdA, VVD, CDA, PVV, SGP, ChristenUnie en de fractie-Brinkman stemde voor het wetsvoorstel. Op dit moment dient de Eerste Kamer nog een oordeel te geven over het wetsvoorstel, naar verwachting zal dit niet tot problemen leiden.

Of het voorstel echt het probleem gaat oplossen, daarover zijn de meningen verdeeld. De volgende vragen kunnen worden gesteld bij het wetsvoorstel: Knapt het platteland hiervan op? Hoe zit het met de reconstructieregelgeving? Scheiding van functies was daarin immers het doel. En hoe zit het met de burger? Is de burger die zo’n plattelandswoning bewoont voortaan rechteloos? En tot slot, hoe zit het met het GGD-rapport? Daarin wordt uitgegaan van vaste afstanden terwijl het wetsvoorstel daar niet van uitgaat. Het is op dit moment dus afwachten of deze vragen nog beantwoord zullen gaan worden.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij Peter Goumans, advocaat Overheid en Omgeving. Je kunt hem bereiken via p.goumans@gca.nl of 0492-780 193.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×