Wet verbod pelsdierhouderij blijft in stand.

De Hoge Raad heeft op 16 december 2016 in de cassatie-uitspraak bepaalt dat de Wet verbod op pelsdieren in stand blijft. Nadat de rechtbank Den Haag in eerste instantie in haar vonnis had bepaald dat de wet ongeldig was, en het gerechtshof daarna alsnog had bepaald dat de wet wél geldig was, bepaalde de hoge raad alsnog dat het hof het bij het juiste eind had.

Geen ontneming eigendom
In het arrest van de Hoge Raad wordt op diverse plaatsen verwezen naar Europese rechtspraak. Kort gezegd concludeert de Hoge Raad dat er geen sprake is van het ontnemen van eigendom voor zover dat betrekking heeft op toekomstige inkomsten. Er zou wel sprake zijn van het ontnemen van eigendom als de toekomstige inkomsten reeds zijn verdiend of als daar een afdwingbare aanspraak op bestaat.

Geen sprake van onteigening
Ook volgt de Hoge Raad het arrest van het hof als het gaat om de vraag of er feitelijk sprake is van onteigening. Omdat, in de ogen van het hof en de Hoge Raad, de fysieke bedrijfsmiddelen hun waarde behouden, eigendom van de nertsenhouders blijven en nog te gelde kunnen worden gemaakt, wordt gesteld dat er geen sprake is van onteigening.

Redelijke overgangstermijn
Vervolgens wordt gesteld dat, vanwege de lange overgangstermijn van 11 jaar en het gegeven dat al vanaf 1999, maar in ieder geval vanaf 2006, duidelijk was dat er een verbod zou volgen. Vanwege deze lange periode is het hof, en nu dus ook de Hoge Raad, van oordeel dat de maatregel redelijk is. Er wordt niet onrechtmatig gehandeld. Vanaf 1 januari 2024 geldt derhalve een verbod voor het houden, doden of doen doden van een pelsdier.

Voor meer informatie of vragen over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met een van onze advocaten van de vakgroep Omgeving & Milieu. 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Onteigening

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×