Werkgevers mogen hoofddoek op werkvloer verbieden

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag geoordeeld dat een particuliere onderneming het dragen van een hoofddoek of een ander religieus symbool op de werkvloer mag verbieden.

Met dit vonnis oordeelt het Europees Hof van Justitie over twee langslepende rechtszaken van moslima’s die hun werkgever in een procedure hebben betrokken omdat de werkgever heeft aangegeven dat ze geen hoofddoekje mochten dragen op de werkvloer. Het hof volgt hiermee het advies dat de advocaat-generaal vorig jaar gaf.

Bedrijfsreglement
Een bedrijf mag een werkneemster verbieden een hoofddoek te dragen op het werk. Volgens het Europese Hof is dat geen discriminatie, maar dan moet het verbod wel zijn gebaseerd op een bedrijfsreglement waarin de onderneming het zichtbaar dragen van enig politiek, filosofisch of religieus teken verbiedt. Het Europese stelt dus dat een hoofddoekverbod volgens haar legitiem is als een werkgever religieuze en levensbeschouwelijke neutraliteit wil uitstralen.

Zolang een werkgever in het bedrijfsreglement vastlegt dat het zichtbaar dragen van ‘enig politiek, filosofisch of religieus teken’ op de werkvloer is verboden, is er volgens het Europees Hof van Justitie geen sprake van directe discriminatie. De voorwaarde is wel dat het verbod slaat op alle zichtbare politieke, filosofische en religieuze tekenen, en niet op religieuze overtuigingen in het algemeen of een specifieke godsdienst in het bijzonder. Is er geen reglement en een werkgever komt tegemoet aan de wens van een klant die niet door iemand met een hoofddoek wil worden geholpen, dan maakt hij zich wel schuldig aan discriminatie.

Vervangende werkplek
Het Europees Hof van Justitie stelt echter wel dat het bedrijf, in plaats van ontslag, had moeten overwegen om desbetreffende persoon een werkplek aan te bieden waarbij geen direct visueel contact met de klant bestond. 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Arbeid

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×