Welke algemene voorwaarden zijn van toepassing?

Algemene voorwaarden zijn bij uitstek het instrument om risico’s te voorkomen en uit te sluiten. Maar wat nu als beide partijen naar hun eigen voorwaarden verwijzen? En is het mogelijk om algemene voorwaarden van toepassing te verklaren in een offerteaanvraag? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen en lees je wat de rechtbank Rotterdam onlangs heeft bepaald over deze kwestie.

Meerdere algemene voorwaarden van toepassing verklaard

Op het moment dat beide contractpartijen naar hun eigen algemene voorwaarden verwijzen spreken we van een battle of forms. Om te bepalen welke algemene voorwaarden op dat moment gelden, moet worden gekeken naar artikel 6:225 lid 3 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel bepaalt dat de algemene voorwaarden die als eerste van toepassing worden verklaard gelden.  Dit wordt ook wel de first shot regel genoemd.

Wat nu als de wederpartij zijn algemene voorwaarden al van toepassing heeft verklaard, maar u wilt graag dat uw eigen algemene voorwaarden van toepassing zijn? Op dat moment is het mogelijk om de algemene voorwaarden van de wederpartij uitdrukkelijk van de hand te wijzen en de eigen algemene voorwaarden vervolgens van toepassing te verklaren.

Algemene voorwaarden van toepassing verklaren in een offerteaanvraag

Is het van toepassing verklaren van de algemene voorwaarden in een offerteaanvraag een first shot? Het antwoord is ja. Het uitnodigen tot het doen van een aanbod geldt namelijk volgens de Hoge Raad als een first shot. Een offerteaanvraag valt hier ook onder. Op het moment dat u uw algemene voorwaarden van toepassing verklaart in een offerteaanvraag zijn deze dus van toepassing tenzij de andere partij ze uitdrukkelijk van de hand wijst en zijn eigen voorwaarden van toepassing verklaard.

Conclusie

Op het moment dat beide partijen ieder hun eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaren, gelden de algemene voorwaarden die als eerste van toepassing zijn verklaard. Dit kan worden overruled door de andere partij, wanneer zij de algemene voorwaarden van de wederpartij van de hand wijst en de eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaart. Daarnaast wordt het van toepassing verklaren van de algemene voorwaarden in een offerteaanvraag als rechtsgeldig gezien.

Wil je meer weten over de toepasselijkheid van algemene voorwaarden? Neem dan contact op met Marleen van den Broek via 06-12415148 of m.vanden.broek@gca.nl.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Marleen van den Broek

Marleen van den Broek

Advocaat Onderneming

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×