Wat te doen als de NVWA uw varkenshouderij controleert

In december 2014 heeft Goorts + Coppens, in samenwerking met Farm Advies B.V. een lezing gegeven voor varkenshouders waarbij kritisch is gekeken naar de controles van de NVWA. Naar aanleiding van deze presentatie is een artikel verschenen in Boerderij Vandaag. In dit artikel is te lezen waarom de varkenshouders in onze ogen zo streng worden aangepakt, alsook waarom de NVWA/RVO de varkenshouders in onzekerheid laat.

Klik hier voor het artikel in Boerderij Vandaag

In onze presentatie voor varkenshouders wordt uitvoerig aandacht besteed aan de bevoegdheden van de toezichthouders van de NVWA, de onderdelen waarop wordt gecontroleerd en de mogelijke bestuursrechtelijke/strafrechtelijke vervolging. Onderwerpen waar een varkenshouder niet meteen aan denkt als de NVWA op de stoep staat, maar die van wezenlijk belang zijn bij een controle. Onze presentatie bevat een grondige uitwerking van de diverse aspecten waarop de NVWA let bij een controle. Deze aspecten worden aan de hand van concrete voorbeelden, foto’s en praktische tips uiteengezet. Antwoorden op veel gestelde vragen van varkenshouders zelf zijn eveneens in de presentatie meegenomen.

Zoals uit het artikel en de presentatie blijkt, wordt bij een controle door de NVWA met name gelet op het afleidingsmateriaal en vers drinkwater waarover de varkens (permanent) kunnen beschikken, de groepshuisvesting van zeugen en de beschikbare (dichte) vloeroppervlakte. Ook op de voorwaarde dat in de stal voldoende licht aanwezig moet zijn, wordt streng gecontroleerd. Wanneer een TL-buis in de stal kapot is of uit staat, zal de controleur (toch) een meting uitvoeren en concluderen dat sprake is van een overtreding. In het Besluit houders van dieren is bepaald dat de lampen in de stal minstens 8 uur per dag moeten branden met een intensiteit van 40 lux. Hoewel een controle slechts een momentopname betreft, en geen enkele toezichthouder van de NVWA 24 uur in een stal blijft om na te gaan of de lampen ten minste 8 uur met de benodigde intensiteit branden, wordt toch volgehouden dat deze voorwaarde is overtreden. De RVO legt in dat geval een last onder dwangsom op, terwijl men weet dat de controle op dat punt ondeugdelijk is geweest.

Het is voor een varkenshouder dan ook van doorslaggevend belang om tijdig in actie te komen als zij na een controle een waarschuwing, vooraankondiging en/of last onder dwangsom ontvangen van de RVO. Wanneer u een brief van de NVWA/RVO ontvangt, doet u er verstandig aan direct contact op te nemen met uw advocaat. In de praktijk komen wij helaas te vaak tegen dat een varkenshouder geen actie onderneemt als een last onder dwangsom wordt opgelegd, omdat op dat moment (nog) geen geldbedrag verschuldigd is voor een vermeende overtreding van de dierenwelzijnseisen. Veel varkenshouders nemen pas contact met ons op als opnieuw een overtreding wordt geconstateerd en de dwangsom (een geldbedrag van € 1.500,- à € 5.000,- per overtreding) wordt ingevorderd. Dan bent u als varkenshouder vaak al te laat, omdat de last onder dwangsom zelf niet meer kan worden aangevochten. Neem dus op tijd contact op met uw advocaat en/of adviseur!

Heeft u vragen over dit onderwerp? Bent u geïnteresseerd in onze unieke presentatie? Of bent u onlangs gecontroleerd door de NVWA en vervolgens door de RVO aangeschreven, neem dan contact op met Ruud Verkoijen, advocaat Overheid + Omgeving  via r.verkoijen@gca.nl of Patrick Grijpstra, advocaat Overheid + Omgeving via p.grijpstra@gca.nl . Ook kunt u telefonisch contact opnemen met kantoor 0493-352070.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×