Wat kost een rechtszaak?

Voor veel mensen is een rechtszaak een ver-van-mijn-bed-show. Toch kan onverwachts een situatie ontstaan waarin een rechtszaak onvermijdelijk is. Het is vooraf lastig in te schatten wat de kosten van een rechtszaak zullen zijn. Om toch wat meer inzicht te geven in de kosten, beschrijven wij in dit artikel welke verschillende kosten verbonden (kunnen) zijn aan het voeren van een rechtszaak.

Advocaatkosten

Algemeen bekend is dat advocaatkosten aardig in de papieren kunnen lopen. Iedere advocaat hanteert een eigen uurtarief. Hoeveel tijd een advocaat nodig heeft voor een procedure, is onder andere afhankelijk van het procesverloop. Bij de kantonrechter is het overigens niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Wel is dit vaak verstandig omdat een advocaat meer juridische kennis heeft.

Onze adviseurs geven – indien dit in de specifieke zaak mogelijk is – zo nauwkeurig mogelijk een inschatting van de tijd die ze denken kwijt te zijn aan het voeren van een procedure. Ook bestaat soms de mogelijkheid om een prijsafspraak te maken. Dit om de kans op verrassingen zoveel mogelijk te beperken.

Deurwaarderskosten

Als je eisende partij bent en een dagvaardingsprocedure wilt starten moet je de deurwaarder vragen de wederpartij op te roepen om op een bepaalde datum naar de rechtbank te komen. De deurwaarder gaat dan bij de wederpartij langs en brengt aan hem een dagvaarding uit. De kosten voor deze dagvaarding bedragen per 1 januari 2017 €97,31 inclusief BTW. Indien je een verzoekschriftprocedure start of je juist opgeroepen wordt om naar de rechtbank te komen, heb je deze kosten in eerste instantie niet.

Griffierechten

De griffierechten zijn kosten die beide partijen aan de rechtbank moeten betalen. De hoogte hiervan hangt af van het belang van de zaak en van de vraag of je als natuurlijk persoon of rechtspersoon een zaak start. In 2017 zijn de griffierechten vastgesteld op minimaal €78,- en maximaal €6.504,-. Op rechtspraak.nl kun je een Proefberekening maken voor de hoogte van de griffierechten.

Proceskostenveroordeling

Als je eisende partij bent en de procedure wint, dan wordt de verliezende partij over het algemeen in de proceskosten veroordeeld. Vaak moet deze dan de volledige griffierechten en dagvaardingskosten betalen aan de winnende partij. Advocaatkosten worden niet volledig vergoed aangezien hiervoor een maximaal tarief geldt. Als eisende partij kun je echter ook de procedure verliezen. Dit kan ertoe leiden dat je, naast je eigen kosten, ook de advocaatkosten en griffierechten van de wederpartij moet betalen.

Het is dus verstandig om vooraf te kijken naar het financiële belang in de zaak, en naar de mogelijke kosten van een rechtszaak. Het is immers niet de bedoeling dat je proceskosten uiteindelijk hoger uitvallen dan de hoogte van je vordering.

Maak vooraf een inschatting

Heb je een juridisch conflict en wil je een inschatting van de kansen en kosten? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. Dat kan door een email te sturen naar info@gca.nl of te bellen met 0493 35 20 70.

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×