Wabo luxeproblemen?

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, kortweg Wabo, kent vele interessante ontwikkelingen. De Wabo komt er in de kern op neer dat met één vergunningaanvraag alle voor een project benodigde vergunningen in een keer kunnen worden geregeld. De ‘één loketgedachte’ zorgt voor veel procedurele voordelen, maar tegelijkertijd kent de Wabo ook complexe nuances. Actuele kennis over de “in’s en out’s” van de Wabo is dan ook vereist.

Een voorbeeld van de zojuist genoemde nuances kan worden gevonden in een uitspraak van de bestuursrechter over het realiseren van een jacuzzi en een terrasoverkapping bij een woning. De Wabo in combinatie met het Besluit omgevingsrecht (Bor) biedt in bepaalde gevallen de mogelijkheid om zonder omgevingsvergunning een bouwwerk te realiseren. Een van deze uitzonderingen is de bouw van een jacuzzi bij een woning, mits deze niet van een overkapping is voorzien.

In de situatie die bij de bestuursrechter speelde, ging het om de bouw van een jacuzzi onder een reeds bestaande terrasoverkapping. Je zou dus zeggen dat de jacuzzi niet omgevingsvergunningvrij kon worden gebouwd omdat deze werd gerealiseerd onder een overkapping, terwijl de voorwaarde is dat het bouwwerk niet van een overkapping is voorzien. De bestuursrechter oordeelde echter dat de terrasoverkapping niet is aangebracht ten behoeve van de jacuzzi en daarmee niet is verbonden, waardoor de jacuzzi omgevingsvergunningvrij gebouwd kon worden. Kennelijk mag je dus geen jacuzzi met overkapping bouwen waarbij de overkapping is aangebracht ten behoeve van de jacuzzi, maar mag je wel eerst een terrasoverkapping plaatsen om daar vervolgens een jacuzzi onder te zetten. Voor velen klinkt dit verhaal wellicht als een luxeprobleem, maar uit dit voorbeeld blijkt wel dat actuele kennis het verschil kan maken tussen ontspanning in je eigen jacuzzi of spanning door (de vele nuances van) de Wabo.

Vanzelfsprekend wilt u uw klanten volledig kunnen adviseren over alle belangrijke aspecten van de Wabo. Daarbij is van groot belang dat u de valkuilen van de Wabo kunt inschatten en kennis hebt van de actuele en toekomstige ontwikkelingen. Het team van specialisten van Goorts + Coppens is als geen ander op de hoogte van alle aspecten rondom de Wabo en praat u graag bij. Om deze reden organiseert ons kantoor de bijeenkomst “Actualiteiten Wabo” op 28 maart 2013 van 14.30 tot 16.30 uur met aansluitend een borrel in de Traverse, Steenweg 19 in Helmond.

Klik hier voor het aanmeldingsformulier. Wij sturen u vervolgens een bevestiging met routebeschrijving.

Graag tot donderdag 28 maart!

Goorts + Coppens

Moniek Peeters, Irene van Geel en Peter Goumans
Team Overheid + Omgeving


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×