Waar doet ie het van?

Het is een veel voorkomende discussie als het gaat om de vaststelling of wijziging van partner- of kinderalimentatie; de alimentatieplichtige stelt dat hij (of zij) niet voldoende draagkracht heeft voor het betalen van alimentatie terwijl de alimentatiegerechtigde verwijst naar de dure auto’s, merkkleding en luxe vakanties die kennelijk wel door de alimentatieplichtige kunnen worden betaald. Ofwel; het door de alimentatieplichtige gestelde inkomen en de gehanteerde levensstijl komen niet met elkaar overeen. Dit roept de vraag op of hier sprake zou kunnen zijn van extra (zwarte) inkomsten en welke rol deze inkomsten spelen in de berekening van alimentatie.

Op 16 december 2016 (gepubliceerd in maart 2017) heeft het Gerechtshof Arnhem zich over een soortgelijke kwestie gebogen. De alimentatieplichtige (in dit geval de man) wenste verlaging van de eerder aan hem opgelegde alimentatie. De rechtbank had dit verzoek toegewezen en de alimentatie verlaagd omdat er geen draagkracht meer zou zijn. In hoger beroep stonden de inkomsten van de de man in relatie tot zijn luxe vakanties en skitrips, zijn dure auto en de verbouwingen aan zijn woning ter discussie. De vrouw vroeg zich namelijk af hoe al deze luxe uitgaven werden betaald, terwijl de man stelde geen draagkracht te hebben. Was er soms sprake van een extra bron van inkomsten? De man verweerde zich in dit geval met de uitleg dat de vakanties via een goedkope reisaanbieding geboekt waren, het geld voor de aanschaf van de nieuwe auto was geleend en de verbouwingen zijn betaald (geschonken) door de familie van de man.

Dit bleek onvoldoende. Het hof heeft het verzoek tot verlaging van de alimentatie alsnog afgewezen omdat de man bewijs had moeten leveren van zijn stellingen dat zijn luxe levensstijl verkregen werd door aanbiedingen of door de giften van anderen. De man heeft dit nagelaten en naar mening van het hof dan ook niet aannemelijk gemaakt dat hij onvoldoende draagkracht heeft. De man moet de alimentatie dus blijven betalen.

Voor meer informatie over de vaststelling of wijziging van alimentatie kunt u contact opnemen met Imke Gerrits van Goorts + Coppens Advocaten via 06-46842279 of via  i.gerrits@gca.nl.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Familie

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×