Vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekering

Ons kantoor wordt vaak benaderd met vragen over het recht om zelf een advocaat te mogen kiezen nadat een zaak is gemeld bij de rechtsbijstandverzekeraar.  Veel verzekerden hebben liever te maken met een advocaat die ze zelf mogen kiezen dan met een jurist, die werkt bij de rechtsbijstandverzekeraar. Het persoonlijk contact met een advocaat op korte afstand wordt prettiger ervaren dan het contact met een jurist op grote afstand.

 

 

Wat zijn de rechten van een verzekerde?
De vrije advocaatkeuze is vastgelegd in een Europese richtlijn. Deze richtlijn is ingevoerd in de Nederlandse Wet op het Financieel Toezicht (Wft). Het recht op vrije advocaatkeuze houdt in dat de verzekerde zelf een advocaat naar zijn of haar keuze kan inschakelen. De rechtsbijstandverzekeraar kan in dat geval dus niet bepalen door welke advocaat of jurist de zaak wordt behartigd.

Keuze advocaat door rechtsbijstandverzekeraar is een onwenselijke situatie
Op basis van de meeste polisvoorwaarden bestaat er slechts een beperkt recht op een vrije keuze. De verzekeraars hebben de touwtjes in handen. Het is onze ervaring, dat een rechtsbijstandverzekeraar niet snel geneigd is om mee te werken aan de overdacht van een zaak van een advocaat. Als een procedure wordt gestart, bepaalt de verzekeraar welke advocaat uit hun vaste netwerk de zaak zal behandelen. Het is dus maar de vraag of een verzekerde een goede jurist krijgt toegewezen of niet. Dat is natuurlijk een onwenselijke situatie. Een verzekerde wil vanzelfsprekend dat zijn of haar zaak door een goede jurist wordt behandeld. En een verzekerde heeft meer rechten dan hij denkt!

Tussenuitspraak hoge raad
De laatste jaren wordt er dan ook een juridische strijd geleverd. Een verzekerde is van mening dat je in alle procedures recht moet hebben op een vrije advocaatkeuze. De verzekerde voelt zich daarin terecht gesterkt door de Europese regelgeving en door twee uitspraken van het Europese Hof van Justitie. Tot vorige week heeft het ernaar uitgezien dat de Hoge Raad op 19 oktober 2012 een definitieve uitspraak zou doen over dit geschil. De Hoge Raad heeft op 28 september 2012 echter aangegeven nog geen eindoordeel te kunnen geven. Er is een tussenuitspraak gedaan, waarin de Hoge Raad vooralsnog de mening van de verzekerde deelt. Een verzekerde heeft dus een sterk recht! Voordat de Hoge Raad een definitieve uitspraak doet, wordt eerst het Europese Hof geraadpleegd.

Het definitieve oordeel van de Hoge Raad zal nog een tijdje op zich laten wachten, maar verzekerden doen er verstandig aan om zich te realiseren dan zij een zeer sterke positie hebben.

Meer informatie

Wil je weten wanneer een verzekerde het recht heeft om zelf een advocaat te kiezen? Neem dan contact op met Jolanda Wind van ons kantoor via 0493- 352070 of j.wind@gca.nl
Klik hier voor het artikel voor het advocatenblad
Klik hier voor het blog van collega Marleen van den Broek
Klik hier voor meer informatie over vrije keuze advocaat

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×