Vrees voor openbaarmaking

De Wob (staat voor Wet openbaarheid van bestuur) is een beruchte wet aan het worden. Werd hier enkele jaren nog veelvuldig misbruik van gemaakt om geld te verdienen ten laste van de overheid (door met name een aantal juridisch adviesbureaus ‘van het tweede stempel’), tegenwoordig liggen de zaken iets anders.

Recent krijgen wij veel vragen van agrarische ondernemers die bang zijn dat gegevens over hun bedrijf, die vaak gepaard gaan met privégegevens, openbaar gemaakt worden. Hoe zit dat nu? Kan je als ondernemer weigeren stukken te overhandigen? Meestal niet omdat vaak gegevens volgens wet- en regelgeving aan de overheid moeten worden verstrekt. Het is wel zo dat als gegevens van jouw bedrijf worden opgevraagd, je in de gelegenheid moet worden gesteld om hierover een zienswijze te geven en zo nodig bezwaar te maken.

De gedachte achter de Wob is in principe een goede: zoveel mogelijk overheidsinformatie moet openbaar gemaakt worden. Een ieder kan de overheid vragen bepaalde informatie openbaar te maken. Maar de overheid beschikt natuurlijk ook over heel veel informatie van burgers en bedrijven. Ook deze informatie kan worden opgevraagd. Dit gebeurt dus ook veel. Op het moment wordt heel vaak informatie opgevraagd over agrarische bedrijven, meestal door milieuorganisaties. Dit werd bijvoorbeeld uitdrukkelijk bevestigd in de uitzending van Kraak van 19 mei 2019 op Omroep Brabant, waarin Erwin Vermeulen van Animal Rights aangaf dat zij dit vaker met op basis van de Wob gegevens zullen opvragen.

Specifiek voor de agrarische sector, maar ook voor andere soorten bedrijven, is van belang dat milieu-informatie in de Wob een aparte plaats inneemt. Milieu-informatie moet nóg eerder verstrekt worden dan andere soorten gegevens. De hoogste bestuursrechter (de Raad van State) heeft in 2017 in een uitspraak een ruimere uitleg aan emissiegegevens (een vorm van milieu-informatie) gegeven. Hierdoor kan, als naar dat soort gegevens wordt gevraagd, geen beroep meer worden gedaan op bepaalde weigeringsgronden van de Wob. Privacy, persoonsgegevens en vertrouwelijk aan de overheid medegedeelde bedrijfs- en fabricagegegevens spelen hierdoor geen rol meer in de afweging. Dergelijke gegevens moeten in principe openbaar worden gemaakt als daarom wordt gevraagd.

Dat is gelukkig niet de hele boodschap. Als er een concrete dreiging is van bijvoorbeeld dierenactivisme zoals recent in Boxtel ook daadwerkelijk tot uiting is gekomen, dan kan dit als argument worden aangevoerd om openbaarmaking te proberen te voorkomen. Momenteel voeren wij namens een van onze relaties een dergelijke procedure. Wij vertrouwen erop dat hier een goede beslissing uit zal voortkomen.

Mocht je nou in de situatie komen dat gegevens over jouw bedrijf worden opgevraagd, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen zodat we kunnen kijken of we hierbij kunnen helpen. 

Heb je vragen over de Wob, dan kun je contact opnemen met:

Lars Pronk

l.pronk@gca.nl

06-21332189


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×