Vorstverlet op de schop!

Staatssecretaris De Krom van het Ministerie van Sociale Zaken heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee wordt beoogd diverse regelingen, die te maken hebben met uitkeringsinstantie UWV, te vereenvoudigen. In dat wetsvoorstel is ook een nieuwe regeling voor het vorstverlet opgenomen.

Hoe is het vorstverlet op dit moment geregeld?
Het vorstverlet is per sector anders geregeld. Op dit moment is het in de metaalsector zo geregeld dat werkgevers op grond van verschillende cao’s een kleine opslag in de WW-premie betalen. Op dagen dat er niet gewerkt kan worden, zoals bij vorstverlet, krijgt het personeel daaruit een WW-uitkering.
De bouwsector kent daarentegen een eigen risico van de werkgever van 22 dagen. Dat wil zeggen dat de werkgever pas een beroep mag doen op de overheid als zijn personeel 22 dagen niet heeft kunnen werken door slecht weer.

Hoe is het vorstverlet in het wetsvoorstel geregeld?
Met de regeling in het wetsvoorstel wil men een eigen risico aan de werkgever geven van maar liefst vier weken. Dat betekent dat de werkgever bij vorstverlet eerst zelf moet doorbetalen en pas na 20 gemiste werkdagen een beroep mag doen op de WW-uitkering. Deze 20 werkdagen hoeven niet aan één stuk gemist te worden. Gemiste dagen tussen november tot en met maart mogen bij elkaar opgeteld worden.

Reacties
De Metaalunie is geen voorstander van het wetsvoorstel. Volgens de Metaalunie worden kleine bedrijven door het voorstel hard getroffen, terwijl grote bedrijven, die het eigen risico gemakkelijk kunnen opvangen, er nauwelijks iets van zullen merken. De Metaalunie wil een eigen risico van maximaal twee weken, dus 10 werkdagen. Voor andere regelingen, zoals voor de deeltijd-WW, zal namelijk ook een eigen risico van maximaal twee weken gaan gelden. Ook de Aannemersfederatie wil naar een eigen risico van twee weken.

De Tweede Kamer stemt op 30 oktober over het wetsvoorstel en de daarop ingediende moties. Voor de komende winter zal het in ieder geval nog geen gevolgen hebben. De regeling zal op zijn vroegst per 1 juli 2013 worden ingevoerd.

Indien u meer wilt weten over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Wesley Rhoe, teamleider Vastgoed via 0493 – 352070 of w.rhoe@gca.nl.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×