Vogelverschrikkers zijn aan te merken als bouwwerken

De Rechtbank Gelderland besliste op 16 juni 2016 dat een kweker in Rheden die twee vogelverschrikkers had geplaatst, daarvoor een omgevingsvergunning had moeten aanvragen. Het plaatsen van een vogelverschrikker bij een kwekerij wordt daarmee gelijkgesteld aan het oprichten van een bouwwerk. Nu de kweker geen omgevingsvergunning had aangevraagd en de gemeente Rheden daarvoor dus ook geen vergunning had verleend, was de gemeente bevoegd om handhavend op te treden tegen de vogelverschrikkers, aldus de rechtbank.

De vogelverschrikkers in kwestie bestaan uit een metalen paal met een diameter van 1,5 centimeter. Bovenop deze paal is een bol bevestigd die beweegt door de wind, de zogenaamde haviksogen. De vogelverschrikkers zijn 2 en 5 meter hoog. De gemeente merkte de vogelverschrikkers aan als bouwwerken en nu geen omgevingsvergunning was aangevraagd (en verleend), had de gemeente de kweker gelast de vogelverschrikkers te verwijderen. Als de kweker daar niet aan zou voldoen, moest voor iedere vogelverschrikker een dwangsom van € 1.500,- worden betaald. De kwekerij wilde zich hier niet bij neerleggen en ging in beroep tegen dat besluit. 

Volgens de rechtbank Gelderland zijn de vogelverschrikkers gelet op hun constructie aan te merken als bouwwerken. De vogelverschrikkers zijn verder bedoeld om voor langere tijd ter plaatse te functioneren. Dat de bouwwerken regelmatig worden verplaatst, maakt niet uit, omdat ter zitting is aangegeven dat deze verplaatsing slechts enkele meters bedraagt. Er is geen sprake van een concreet zicht op legalisatie, noch van bijzondere omstandigheden om van handhaving af te zien. De rechtbank heeft het beroep van de kweker ongegrond verklaard, reden waarom de gemeente terecht handhavend heeft opgetreden tegen de vogelverschrikkers.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je contact opnemen met Patrick Grijpstra, advocaat Milieu + Omgeving, p.grijpstra@gca.nl of 0493-352070.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Vergunningen

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×