Vliegtuig vertraging? Geld terug!

De vakantieperiode breekt weer bijna aan. Steeds meer mensen gaan met het vliegtuig op vakantie. Helaas gaat het vliegen meer dan eens gepaard met (flinke) vertragingen. Gelukkig is er Europese regelgeving om de reiziger bij vertraging te beschermen. Je kunt in bepaalde gevallen namelijk aanspraak maken op schadevergoeding bij vertraging of annulering van je vlucht. Onlangs heeft de Rechtbank Oost-Brabant hierover nog een interessante uitspraak gedaan. De gedupeerde reizigers in kwestie ontvingen € 600,00 voor de opgelopen vertraging.

Wanneer kun je aanspraak maken op vergoeding?
Als gedupeerde reiziger kun je in de volgende twee gevallen een beroep doen op de Europese regelgeving, om aanspraak te maken op schadevergoeding bij annulering of vertraging van je vlucht:

• Indien je vliegt met een EU-luchtvaartmaatschappij (het maakt niet uit vanaf welk land je vliegt);
• Indien je vertrekt vanaf een vliegveld in de EU (het maakt niet uit met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt).

Om te bepalen of je aanspraak kunt maken op schadevergoeding wordt gekeken naar de aankomsttijd op je uiteindelijke bestemming. Hierbij moet je kijken of je drie uur (of meer) later aankomt op je eindbestemming. Als dit zo is, dan heb je recht op een schadevergoeding. (Hoe hoog die exact is, is onder meer afhankelijk van de afstand van de vliegreis.
Er is echter een ‘maar’!

Bij overmacht geen vergoeding
Luchtvaartmaatschappijen hoeven niet tot vergoeding van schade over te gaan, indien er sprake is van overmacht. Dit is in 2009 door het Europese Hof van Justitie bepaald. Overmacht betekent dat de luchtvaartmaatschappij niets aan de vertraging of annulering kon doen, in die zin dat de luchtvaartmaatschappij geen invloed kon uitoefenen op de omstandigheden die tot de vertraging hebben geleid. Je kunt hierbij denken aan een orkaan, een oorlog of een hevige sneeuwval. Minder voor de hand liggend is dat ook een staking van bijvoorbeeld de luchtverkeersleiders onder overmacht valt.

Bij een conflict tussen de luchtvaartmaatschappij en de gedupeerde reiziger, zal de luchtvaartmaatschappij moeten bewijzen dat er sprake was van overmacht. Slaagt de luchtvaartmaatschappij hier niet in, dan kun je als gedupeerde reiziger aanspraak maken op schadevergoeding.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Luc Tacx, advocaat Onderneming. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 0493 – 331486 of l.tacx@gca.nl.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×