Verwarring bij domeinnamen

Domeinnamen hebben een belangrijke functie voor het internetverkeer en op het gebied van ICT-recht heeft het al veel interessante vragen opgeleverd. De vraag die hieronder behandeld wordt, is wat er juridisch zoal gedaan kan worden bij verwarring onder domeinnamen.

Wie het eerst komt, die het eerst maalt
Bij domeinnamen geldt het principe wie het eerst komt, die het eerst maalt. Anders dan bij handelsnamen kan er namelijk maar één zijn. Denk bijvoorbeeld aan www.jumbo.nl. Je zou misschien denken dat deze verwijst naar de site van de supermarktketen, maar het blijkt de website van de bekende spellen en puzzels fabrikant te zijn. Nu het hier gaat om twee verschillende bedrijven die totaal verschillende producten verkopen, zal het de Jumbo supermarkt geen verlies van potentiële klanten opleveren en zal deze daartegen niets kunnen doen.

Anders was het in de zaak tussen het bedrijf Taartenwinkel.nl en het bedrijf GefeliciTAART, die onder andere houder was van de domeinnaam www.taartwinkel.nl. Zo oordeelde het Gerechtshof ’s-Gravenhage dat het gebruik van een domeinnaam die nagenoeg gelijk is aan een handelsnaam van een ander, die daarmee al een zekere naamsbekendheid heeft verworven, onrechtmatig is.
Een ander voorbeeld: de website www.weekendjeweg.nl. De eigenaar daarvan spande een zaak aan tegen de eigenaar van de domeinnamen www.weelendjeweg.nl, www.wwelendjeweg.nl en www.weekenweg.nl. Via die sites kwam men op de website van een concurrent terecht. De ‘domeinkaper’ probeert door middel van typefouten van de bezoeker nieuwe klanten te krijgen. De geschillenrechter van het WIPO (World Intellectual Property Organization) heeft geoordeeld dat dit niet mag omdat het verwarring opwekt omdat de domeinnamen zowel in ‘t gehoor als schriftelijk erg sterk met elkaar overeenkomen.

Geschillenprocedure
Speciaal voor dit soort zaken is er een geschillenprocedure bij het WIPO waarbij gekeken wordt naar of de domeinnaam identiek is of verwarrend veel lijkt op een merk of handelsnaam van de klager; of de domeinnaamhouder geen rechten of legitieme belangen met betrekking tot de domeinnaam heeft en of de domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd of te kwader trouw wordt gebruikt.
Wanneer de domeinnaamhouder dus de domeinnaam puur heeft om klanten bij een concurrent weg te lokken, hoeft dit dus niet onbestraft te blijven. Anderzijds is het inroepen van professionele hulp, Goorts & Coppens Advocaten bijvoorbeeld, bij het bedenken van een nieuwe domeinnaam beslist geen overbodige luxe.

Voor meer informatie kun je bij terecht bij Luc Tacx, advocaat vakgroep Onderneming via l.tacx@gca.nl of via
telefoon 0493 – 331486.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×