U ontvangt een factuur die u nog zou moeten betalen. Alleen uit de hele kleine lettertjes blijkt dat het geen factuur is, maar een offerte. Of een onderneming zoals Telefoongids.com doet een aanbod waarvan de voorwaarden achteraf heel anders blijken te zijn. Voor u het weet, zit u aan een jarenlang contract vast.
Misleid bij acquisitie?
Het is moeilijk om onder dit soort overeenkomsten uit te komen. Als u als gedupeerde stelt dat u misleid bent, moet u zien te bewijzen dat er echt sprake is van misleiding. Dit blijkt erg moeilijk te zijn. De rechtbank Groningen heeft dit, met haar uitspraak van 20 februari 2013, voor een aantal gevallen wat gemakkelijker gemaakt.
Een voorbeeld
In de Groningse zaak heeft een medewerker van Telefoongids.com zich voorgedaan als een medewerker van Telefoongids.nl. Hij biedt het gedupeerde bedrijf een uitgebreide vermelding op de website aan voor € 150,00 per jaar. Uit de factuur blijkt later dat het gaat om € 150,00 per maand en dat de overeenkomst voor een looptijd van 36 maanden is aangegaan.
De gedupeerde in deze zaak is een onderneming. Ondernemingen worden vaak minder goed beschermd dan consumenten. Een consument wordt beschermd door de Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken. Het grootste voordeel hiervan is, is dat niet de consument, maar (in dit geval) Telefoongids.com moet bewijzen dat de informatie die het heeft verstrekt, juist en volledig is.
Recht op bescherming?
In dit geval gaat het om een kleine onderneming, die zich normaliter bezig houdt met andere werkzaamheden. Daarnaast is de onderneming door Telefoongids.com benaderd. Op grond hiervan vindt de rechtbank dat de onderneming in een vergelijkbare positie met die van een consument verkeert. Dus als u als kleine onderneming slachtoffer bent (geworden) van dit soort fraude, wordt u ook beschermd.
Heeft u ook te maken (gehad) met fraude en vraagt u zich af wat u hiertegen kunt beginnen? Neem dan contact op met Luc Tacx, advocaat onderneming. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 0493 – 331486 of l.tacx@gca.nl.