Als webshophouder heb je het nu misschien wel drukker dan ooit. Let erop dat deze drukte niet ten koste gaat van je verplichtingen, zoals de informatieverplichtingen. De reden van deze verplichtingen is bescherming van de consument. Doordat jij als webshophouder de nodige informatie geeft kan de consument een goede keuze maken. Doe je dat niet, dan kan dat wel eens grote gevolgen hebben. Zo bevestigt ook een recente uitspraak van de rechtbank. Dit ging om een geschil tussen Afterpay en een consument. Lees in dit artikel meer over de verplichtingen van webshophouders.
Verplichtingen webshophouder
Voordat je kunt voldoen aan de verplichtingen die je als webshophouder hebt, moet je eerst weten aan welke informatieverplichtingen je richting de klant hebt. Als webshophouder sluit je een overeenkomst op afstand. Je bent dan verplicht om de consument over bepaalde zaken op een duidelijke en begrijpelijke manier te informeren. Als je producten/diensten aan een ander bedrijf verkoopt/levert is er een B2B-verhouding en ben je hiertoe niet verplicht.
Bij deze informatie moet je bijvoorbeeld denken aan:
- kenmerken van het product;
- je eigen identiteit;
- het herroepingsrecht van de consument;
- de totale prijs.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden, in de praktijk zul je nog veel meer informatie moeten geven. De totale prijs moet de consument al duidelijk zijn voordat het product wordt besteld. Van andere informatie moet je de consument op de hoogte stellen voordat het product of de dienst geleverd wordt.
Gevolgen niet-nakomen informatieverplichtingen
Hierboven werd al kort aangegeven dat het grote gevolgen kan hebben als je de informatieverplichtingen niet nakomt. Ontbreekt belangrijke info, dan kan het zijn dat er sprake is van een oneerlijke handelspraktijk. Dit kan ervoor zorgen dat de consument onder de overeenkomst uit kan. Ook kan het zijn dat je als webshophouder onrechtmatig handelt. Het niet vermelden van bepaalde informatie kan er ook voor zorgen dat de consument bepaalde bijkomende kosten niet hoeft te betalen. Oftewel, allerlei gevolgen waarvan je niet wil dat het zover komt. In sommige gevallen weet de rechter nog niet zeker hoe ver de verplichtingen gaan. De rechter heeft dan ook wat vragen gesteld aan de Hoge Raad. Zodra de Hoge Raad hierover duidelijkheid geeft, hoor je meer van ons.
Herroepingsrecht van de consument
Wat doe je als een consument gebruik maakt van het herroepingsrecht bij een product dat speciaal naar de wens van de klant gemaakt is? Uit een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie blijkt dat dit geval een uitzondering is op het herroepingsrecht. Het is hierbij niet belangrijk of je al bent begonnen met het maken van het product. Ook wanneer je daar nog niet mee bezig bent, hoef je niet te accepteren dat de consument de bestelling annuleert. Als het voor jou als verkoper niet (veel) nadeel oplevert, kan het (om je klant te behouden) wel slimmer zijn om de consument het product te laten annuleren/retourneren.
Contact
Al met al is het duidelijk dat je als webshophouder behoorlijk wat informatie moet verstrekken. Het is dus belangrijk dat je webshop aan de informatieverplichtingen voldoet. Wij helpen je daar graag bij. Neem gerust contact op met iemand uit ons Team Onderneming om te kijken of jouw webshop voldoet aan de informatieverplichtingen. Zo voorkom je dat je later misschien problemen krijgt!