Verplicht om de ontslagreden te vermelden in de loonaangifte

Sinds 1 januari 2020 ben je als werkgever verplicht om de ontslagreden van een werknemer zo nauwkeurig mogelijk te vermelden in de loonaangifte.

Omdat het UWV voorheen niet goed kon contoleren of de door de werknemer ingevulde aanvraag overeen kwam met de daadwerkelijke situatie, is in overleg met de minister van SZW deze maatregel in het leven geroepen. Door werkgevers verplicht te stellen de ontslagreden te vermelden op de loonaangifte, hoopt het UWV eenvoudiger over de correcte informatie te beschikken en het aantal frauderingen inzake een WW-uitkering terug te dringen.

Wordt de ontslagreden niet vermeld? Dan bestaat er een kans dat het team handhaving van de Belastingdienst een controle uitvoert, om na te gaan om welke reden de werknemer is ontslag. Indien de ontslagreden niet juist is vermeld, riskeer je een boete wegens het doen van een onjuiste aangifte. Voor de werknemer heeft dit tot gevolg dat de WW-uitkering op basis van de informatie van de werkgever kan worden geweigerd. Indien de werknemer ten onrechte een WW-uitkering heeft ontvangen, dan zal hij dat bedrag terug moeten betalen, onder eventuele verhoging van een boete.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of wil je graag advies over een andere kwestie neem dan contact op met:

Maud Saes
Telefoon: 0493 33 14 79
Mobiel: 06 48 77 82 50
E-mail: m.saes@gca.nl


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×