Regelmatig worden er vonnissen en arresten gepubliceerd over de verjaring van gemeentegronden, waarbij gemeenten aan het kortste eind trekken en de grond verliezen aan particulieren. Wanneer kan een particulier aanspraak maken op verjaring en wat kan de gemeente tussentijds doen om dit te verhinderen? In dit stuk zetten we de mogelijkheden uiteen. Volgende week geven we een aantal voorbeelden van al dan niet succesvolle beroepen op verjaring.
Maar deze week dus eerst, wat is verjaring?
Verjaring
Er zijn twee soorten verjaring in het Nederlandse recht. Enerzijds heeft men verkrijgende verjaring, waarbij men te goeder trouw 10 jaar de grond in bezit heeft gehad. Anderzijds heeft men bevrijdende verjaring, hierbij is geen goeder trouw vereist en is de verjaringstermijn 20 jaar.
De verjaringstermijn begint te lopen op de dag waarop men het stuk grond ‘in bezit neemt’. Dit in bezit nemen van het stuk grond moet aan twee voorwaarden voldoen:
1) de particulier moet de feitelijke macht over het stuk grond uitoefenen; en
2) de machtsuitoefening moet zichtbaar zijn, zodat anderen daaruit kunnen afleiden dat de particulier mogelijk pretendeert bezitter te zijn van het stuk grond.
Het moet dus voor de buitenwereld en de eigenlijke eigenaar van de grond zelf duidelijk zijn dat de bezitter beweert eigenaar te zijn van de grond. Dit moet blijken uit de feiten en omstandigheden, denk hierbij aan het omheinen van de grond met een hek, een weg aanleggen over het erf of zelfs schapen erop zetten, zoals blijkt uit rechtspraak.
Stuiting
Gemeenten kunnen voorkomen dat een lopende verjaringstermijn wordt voltooid en dat het eigendom van de grond verloren gaat. Juridisch noemt men dit stuiting. Stuiting kan op verschillende manieren worden gedaan. Het duidelijkst is het, wanneer de gemeente vordert dat de bezitter een hek of bord weghaalt, zodat de gemeentegrond weer onbelemmerd gebruikt kan worden. Andere mogelijkheden zijn via een rechterlijke uitspraak of een aanmaning of mededeling aan de bezitter. Deze boodschap aan de bezitter zal dan helder en uitdrukkelijk moeten zijn toegespitst op de situatie.
Gevolgen voor particulieren
Verjaring van gemeentegronden kan voor particulieren dus gunstig uitpakken. Het gebeurt dat gronden overgaan naar de particulier zonder dat de particulier hiervoor hoeft te betalen, een overdracht ‘om niet’. Reken jezelf echter niet te snel rijk, de rechter neemt verjaring niet zomaar aan! Volgende week een artikel waarin we een aantal zaken behandelen waarin er wel maar ook zaken waarin er geen sprake van verjaring is.
Volgende week een aantal voorbeelden van zaken waarin er soms wel en soms niet, sprake is van verjaring. Doe er je voordeel mee. Misschien is er in jouw situatie ook wel sprake van verjaring of niet.
Wil je meer informatie, neem dan gerust contact op met Wesley Rhoe, advocaat vastgoed
06-20097458 | w.rhoe@gca.nl
Wesley Rhoe | Advocaat vastgoed