Vergunningsvrij bouwen: aanbrengen stuclaag en vervangen dakpannen

Op 27 januari 2016 heeft de Raad van State zich uitgesproken over de vraag of het aanbrengen van een stuclaag en het vervangen van rode dakpannen door glimmende zwarte dakpannen, vergunningsvrij is. De Raad van State is duidelijk: beide activiteiten zijn vergunningsvrij.

Aanbrengen van een witte stuclaag
Er was een witte stuclaag op de buitengevels van een woning aangebracht en blijkbaar vond een omwonende dit niet zo’n fraai gezicht. Die omwonende had om handhaving verzocht, waarbij werd aangevoerd dat een omgevingsvergunning nodig was voor deze bouwkundige aanpassing. Eerst de gemeente, daarna de rechtbank en de Raad van State oordeelden van niet. Het aanbrengen van een stuclaag is weliswaar een bouwactiviteit, maar niet een waarvoor een omgevingsvergunning vereist is. Er wordt namelijk geen verandering aan de draagconstructie aangebracht.

Vervangen van rode dakpannen door glimmende zwarte dakpannen
Niet alleen de witte stuclaag, maar ook de glimmende zwarte dakpannen waren voor de omwonende kennelijk een doorn in het oog. Ook daarvan beweerde de omwonende dat een vergunning vereist was. De gemeente, de rechtbank en de Raad van State oordeelden van niet. Het vervangen van dakpannen valt onder ‘gewoon onderhoud’, zoals bedoeld in artikel 2 van bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht. De omwonende probeerde het nog door aan te voeren dat het vervangen van de dakpannen niet vergunningsvrij zou zijn, omdat de detaillering, profilering en vormgeving van het bouwwerk wijzigt, maar ook dat werd door de Raad van State verworpen. Een andere kleur dakpannen leggen, is geen verandering van de detaillering en blijkbaar ook geen wijziging van de profilering en vormgeving.

Met deze uitspraak wordt wederom duidelijkheid verschaft over de uitleg van de vergunningsvrije bouwactiviteiten.

Voor meer informatie over vergunningsvrij bouwen of andere vragen over het omgevingsrecht, kunt u contact opnemen met Ruud Verkoijen, advocaat Milieu + Omgeving via telefoonnummer 0493-331474 of via r.verkoijen@gca.nl


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Vergunningen

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×