Verbod dubbele bemiddelingskosten binnenkort definitief

Op grond van de wet mag een makelaar geen dubbele bemiddelingskosten vragen.  Met andere woorden, een makelaar mag bij de verkoop of verhuur van onroerende zaken geen bemiddelingskosten in rekening brengen bij de consument koper of huurder als de makelaar ook optreedt voor de verkoper of verhuurder. Maar hoe zit het als de opdrachtgever, vaak de verkoper of verhuurder, geen loon verschuldigd is aan de makelaar? Is dan sprake van bemiddeling en mag dan wel bemiddelingskosten in rekening gebracht worden aan de consument koper of huurder?

De wetgever heeft  reeds in 2014 een wetsvoorstel dubbele bemiddelingskosten ingediend om duidelijkheid te geven omtrent de bedoeling van de wet: namelijk dat het voor een makelaar niet mogelijk is om bemiddelingskosten te vragen van een consument koper of huurder ook niet als de makelaar geen bemiddelingskosten vergoed krijgt van de verkoper of verhuurder.

De Hoge Raad had in oktober 2015 reeds eerder aangegeven dat de wet hier wel al duidelijk in was en stelde dat het ontbreken van een aanspraak op loon van een verkoper of verhuurder nog niet met zich meebrengt dat geen sprake is van bemiddeling. Het wettelijke verbod was dan ook wel degelijk van toepassing.

Vlak na het arrest van de Hoge Raad is het wetsvoorstel uit 2014 door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen en begin januari 2016 gepubliceerd. De wet zal waarschijnlijk per 1 april 2016 definitief in werking treden. Door het arrest van de Hoge Raad is de wet dus eigenlijk al achterhaald, maar nu wordt het verbod toch verankerd in de wet.

Op één punt brengt de wet overigens wel een belangrijke wijziging met zich mee. Het oude verbod was niet van toepassing op de bemiddeling bij huur voor onzelfstandige woonruimte. Met de nieuwe wet zal dit verbod echter ook van toepassing zijn bij de bemiddeling van huur van onzelfstandige woonruimte.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met Wesley Rhoe, advocaat Vastgoed via w.rhoe@gca.nl of 0493-331473


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×