Vennoten niet meer automatisch failliet bij faillissement vof!

Vóór 6 februari 2015 was het een harde regel: vennootschap onder firma (vof) failliet verklaard? Dan  worden ook de vennoten van die vof failliet verklaard. Hierop was geen uitzondering mogelijk. Dit is ook niet heel vreemd, gelet op hoe de organisatie van een vof in elkaar zit.

Aansprakelijkheid vennoten

Een vof is een samenwerking die wordt aangegaan door twee of meer vennoten. Deze vennoten kunnen natuurlijke of rechtspersonen zijn. Het vermogen van de vof is afgescheiden van de vermogens van de vennoten. Alle vennoten zijn ieder voor zich aansprakelijk voor alle schulden van de vof. Dit betekent dus dat schuldeisers van de vof hun vorderingen kunnen verhalen op het afgescheiden vermogen van de vof maar ook op de privévermogens van de vennoten.

Omdat ook de privévermogens van de vennoten kunnen worden aangesproken voor schulden van de vof, werd er tot nu toe van uitgegaan dat het faillissement van de vof automatisch leidt tot een faillissement van de vennoten van die vof.

Uitspraak Hoge Raad

Maar hierop is de Hoge Raad op 6 februari 2015 teruggekomen. Een faillissement van een vof heeft niet langer automatisch tot gevolg dat de vennoten ook failliet worden verklaard. De Hoge Raad geeft aan dat dit namelijk niet altijd logisch is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een vennoot voldoende (privé)vermogen heeft, om zowel (een groot deel van) zijn eigen schuldeisers, als die van de vof te betalen. Ook zou het kunnen zijn, dat een vennoot persoonlijk een tegenvordering heeft op een schuldeiser van de vof en in dat geval kan hij verrekenen.

Als je als schuldeiser zowel de vof als de vennoten failliet wilt laten verklaren, dan moet je dit expliciet aan de rechter vragen. De rechter zal dan voor de vof en voor ieder van de vennoten afzonderlijk moeten bekijken of zij in de toestand verkeren dat zij hebben opgehouden te betalen (dit is het criterium voor faillissement).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Thomas Berkhout, advocaat Onderneming, via t.berkhout@gca.nl of 0493-331481.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Faillissement

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×