VAR-verklaring blijft nog even bestaan: zzp-wet uitgesteld tot 1 april 2016

Als opdrachtgever of zzp’er heb je er vast wel al iets van meegekregen: de VAR-verklaring gaat verdwijnen. Zzp’ers hebben op dit moment, om te kunnen werken voor een opdrachtgever, een VAR-verklaring nodig van de Belastingdienst.
Het kabinet wil hier al enige tijd vanaf omdat mensen op papier kunnen werken als zzp’er, maar in de praktijk eigenlijk gewoon sprake is van een dienstverband. Dit is met de huidige situatie moeilijk te controleren voor de Belastingdienst. Bovendien zijn de financiële gevolgen bijna altijd voor de zzp’er wanneer dit tot problemen leidt.

Van VAR naar BGL naar VBO
In 2015 heeft het kabinet zich bezig gehouden met het invoeren van de BGL (beschikking geen loonheffing) maar tijdens de ontwikkeling hiervan bleek dit geen goed alternatief voor de VAR-verklaring te zijn. In de nieuwe opzet gaat er gewerkt worden met modelovereenkomsten per sector, ook wel vooraf beoordeelde overeenkomsten genoemd (VBO). Deze kunnen door zzp’ers en opdrachtgevers gebruikt worden. Op deze manier krijg je vooraf zekerheid omdat de Belastingdienst de overeenkomst beoordeelt en vaststelt of er sprake is van een dienstverband.

Uitstel invoeren regelgeving VBO
Deze nieuwe regelgeving zou eigenlijk op 1 januari 2016 worden ingevoerd, maar zowel bij de zzp’ers als bemiddelaars en opdrachtgevers bestaat er grote onzekerheid over de zorg en uitwerking van deze wet. Daarnaast is er nog geen overgangsrecht vastgesteld.
Om deze redenen is nu besloten de invoering van de nieuwe regelgeving uit te stellen. Hierdoor worden de nieuwe plannen opgeschoven naar 1 april 2016, met als gevolg dat de VAR-verklaring tot deze tijd nog geldig blijft. Het is wel al mogelijk om je modelovereenkomst voor te leggen aan de Belastingdienst, zodat deze bij invoering van de wet ook al is gecontroleerd.

Let op: wanneer je andere werkzaamheden uitvoert dan genoemd in de VAR-verklaring van 2014, dien je wel een nieuwe verklaring aan te vragen. Gaat het om het uitvoeren van dezelfde werkzaamheden? Dan is de VAR-verklaring van 2014 nog geldig tot 1 april 2016.

Wilt u meer weten over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met Maud Saes, advocaat arbeid en onderneming via m.saes@gca.nl of 0493-331479.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Arbeid

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×