Als opdrachtgever of zzp’er heb je er vast wel al iets van meegekregen: de VAR-verklaring gaat verdwijnen. Zzp’ers hebben op dit moment, om te kunnen werken voor een opdrachtgever, een VAR-verklaring nodig van de Belastingdienst.
Het kabinet wil hier al enige tijd vanaf omdat mensen op papier kunnen werken als zzp’er, maar in de praktijk eigenlijk gewoon sprake is van een dienstverband. Dit is met de huidige situatie moeilijk te controleren voor de Belastingdienst. Bovendien zijn de financiële gevolgen bijna altijd voor de zzp’er wanneer dit tot problemen leidt.
Van VAR naar BGL naar VBO
In 2015 heeft het kabinet zich bezig gehouden met het invoeren van de BGL (beschikking geen loonheffing) maar tijdens de ontwikkeling hiervan bleek dit geen goed alternatief voor de VAR-verklaring te zijn. In de nieuwe opzet gaat er gewerkt worden met modelovereenkomsten per sector, ook wel vooraf beoordeelde overeenkomsten genoemd (VBO). Deze kunnen door zzp’ers en opdrachtgevers gebruikt worden. Op deze manier krijg je vooraf zekerheid omdat de Belastingdienst de overeenkomst beoordeelt en vaststelt of er sprake is van een dienstverband.
Uitstel invoeren regelgeving VBO
Deze nieuwe regelgeving zou eigenlijk op 1 januari 2016 worden ingevoerd, maar zowel bij de zzp’ers als bemiddelaars en opdrachtgevers bestaat er grote onzekerheid over de zorg en uitwerking van deze wet. Daarnaast is er nog geen overgangsrecht vastgesteld.
Om deze redenen is nu besloten de invoering van de nieuwe regelgeving uit te stellen. Hierdoor worden de nieuwe plannen opgeschoven naar 1 april 2016, met als gevolg dat de VAR-verklaring tot deze tijd nog geldig blijft. Het is wel al mogelijk om je modelovereenkomst voor te leggen aan de Belastingdienst, zodat deze bij invoering van de wet ook al is gecontroleerd.
Let op: wanneer je andere werkzaamheden uitvoert dan genoemd in de VAR-verklaring van 2014, dien je wel een nieuwe verklaring aan te vragen. Gaat het om het uitvoeren van dezelfde werkzaamheden? Dan is de VAR-verklaring van 2014 nog geldig tot 1 april 2016.
Wilt u meer weten over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met Maud Saes, advocaat arbeid en onderneming via m.saes@gca.nl of 0493-331479.