Update PFAS: handreiking voor PFAS-normen Brabant

Op 29 november 2019 heeft minister Van Veldhoven op advies van het RIVM een brief aan de Tweede Kamer aangeboden over de aanpassing van het tijdelijk handelingskader PFAS. Hiermee is er landelijk een nieuwe (tijdelijke) achtergrondwaarde voor PFAS voor de land- en waterbodem. Dit betekent dat de (onhandelbare) norm van 0,1 tijdelijk verhoogd is naar een nieuwe norm die per direct van kracht is: 0,8 μg/kg.

De Brabantse omgevingsdiensten hebben inmiddels een ‘Handreiking toepassing PFAS houdende grond en baggerspecie Noord-Brabant’ aan de gemeenten aangeboden. Hierin wordt geadviseerd over een Brabantse norm, vastgesteld op grond van het Brabantbrede bodemonderzoek waarin de achtergrondwaarden voor Brabant zijn berekend hierover wordt door de individuele colleges de komende weken bestuurlijke besluiten genomen. Tot die tijd is de landelijk norm dus nog van kracht in Brabant.

Het definitieve handelingskader wordt op zijn vroegst verwacht medio 2020.

Graag verwijzen wij naar de interactieve kaart van het Expertisecentrum PFAS. Op deze kaart is per gemeente te zien wat de status van het beleid. De kaart is hier te vinden.

Neem vrijblijvend contact op!
Meer weten over problemen rondom PFAS? Of loop je vast bij een project waarbij sprake is van met PFAS vervuilde grond? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten:

Irene van Geel:

i.van.geel@gca.nl
0492-780181

Ruud Verkoijen:

r.verkoijen@gca.nl
0493-331474

Niels Crooijmans

n.crooijmans@gca.nl
0492-780186


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Niels Crooijmans - Goorts Coppens

Niels Crooijmans

Advocaat Milieu & omgeving

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×