Afgelopen periode zijn er weer diverse ontwikkelingen geweest op het gebied van PFAS en stikstof. We zetten ze graag even op een rijtje.
PFAS
- Het tijdelijk handelingskader PFAS is geactualiseerd. Het tijdelijk handelingskader betreft de interpretatie van de zorgplichten op grond van de Wet bodembescherming, de Waterwet en het Besluit bodemkwaliteit en kan als zodanig meteen in de praktijk worden toegepast.
- Het wachten is nog steeds op een definitief handelingskader dat een grondslag gaat krijgen in de wet. Een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit zal hiervoor nog gaan plaatsvinden. De planning is dat per voorjaar 2021 het handelingskader wettelijk is geregeld.
Mest en stikstof
- De Minister is bezig met een verlengingsbesluit voor de derogatiebeschikking. Met een derogatiebeschikking geeft de Europese Commissie aan Nederland ruimte om onder voorwaarden een ruimere norm voor de toepassing van stikstof uit dierlijke mest toe passen dan rechtstreeks volgt uit de Nitraatrichtlijn. De Europese Commissie heeft extra voorwaarden verbonden aan deze verlenging. Doe jij mee met de Vrijstellingsregeling bovengronds aanwenden van runderdrijfmest? Let dan op, want dan zal je moeten kiezen in 2021 tussen derogatie of de vrijstellingsregeling.
- Eerder schreven we al over de voermaatregel die op komst is. Het zal u niet ontgaan zijn dat de maatregel op veel protest stuitte. De regeling zorgt voor normering van het gehalte ruw eiwit in krachtvoer voor melkvee. Het ruw-eiwitgehalte (RE-gehalte) wordt gemaximeerd. Het maximum is gekoppeld aan de grondsoort en melkproductie per hectare. In de regeling is wel een uitzonderingsmogelijkheid ingebouwd in geval de normering leidt tot diergezondheidsproblemen. Er zijn echter zorgen of de gezondheid van dieren goed is gewaarborgd. De Minister heeft aangegeven dat om zeker te stellen dat risico’s voor de diergezondheid adequaat zijn geadresseerd, in gesprek wordt gegaan met deskundigen van onder andere de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). Als hieruit naar voren komt dat aanvullende diergezondheidsrisico’s te verwachten zijn, dan wordt de regeling aangepast. Wordt vervolgd
Brabant specifiek
Zoals eerder al aangegeven is Brabant bezig om de regels over de emissie-eisen van stallen aan te passen. Dit gebeurt via aanpassing van de provinciale verordening (Interimverordening). De datum wordt gewijzigd van 1 januari 2021 naar 1 januari 2024. Ook wordt uitgegaan van het voldoen op ‘bedrijfsniveau’ van deze emissie-eisen. Het ontwerp-besluit om dit aan te passen ligt nu ter inzage.
Vragen?
Wij kijken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact op met één van onze advocaten milieurecht: