In onze nieuwsbrief van 21 april jl. lieten wij u weten dat werkgevers er onder de inmiddels in werking getreden Wet Werk en Zekerheid vaak voor kiezen werknemers na 2 jaar ziekte in dienst te houden, in plaats van voor ontslag in aanmerking te brengen. Omdat er geen sprake is van een ontslag is de werkgever dan geen transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd. Ook van een verplichting tot loondoorbetaling is geen sprake meer, omdat deze verplichting na 2 jaar ziekte eindigt. Op deze manier ontstaat een zogenaamd slapend of leeg dienstverband.
Uit de rechtspraak tot op heden komt naar voren dat het in stand laten van een slapend dienstverband niet leidt tot ernstig verwijtbaar handelen van de zijde van de werkgever. Een werkgever kan in een dergelijk geval niet worden verplicht alsnog een (ontslag)vergoeding aan de werknemer te voldoen.
Minister Asscher heeft laten weten aan deze praktijk een einde te willen maken. Zoals in de vorige nieuwsbrief aan de orde kwam, is in dit verband eerder door hem het idee geopperd de wet zodanig aan te passen dat bij een ontslag van een langdurig zieke werknemer (toch) geen transitievergoeding verschuldigd zal zijn als de werkgever zich aantoonbaar goed heeft ingespannen ten behoeve van de re-integratie van de werknemer. Inmiddels zijn het kabinet en de sociale partners het er echter over eens geworden dat ook in een dergelijk geval bij ontslag een transitievergoeding moet worden betaald aan de werknemer. Om dit voor de werkgever draaglijker te maken zal de werkgever echter voor de kosten van deze transitievergoeding worden gecompenseerd. Deze compensatie zal moeten gaan plaatsvinden vanuit het Algemeen werkloosheidsfonds, waar dan wel weer een verhoging van de (uniforme) premie tegenover zal staan. Op deze manier zal er voor werkgevers minder snel aanleiding bestaan de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer in stand te laten. De verwachting is dat deze wetswijziging per 1 januari 2018 in werking zal treden.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact met ons opnemen via 0492-780191.