Naar aanleiding van de uitspraak van de hoogste bestuursrechter in Nederland (Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State) is het uitrijden van drijfmest in Natura 2000-gebieden onderwerp van gesprek. Natura 2000-gebieden zijn beschermde natuurgebieden binnen de Europese Unie.
De zaak
Bij gedeputeerde staten van de provincie Noord-Holland kwam het verzoek binnen om handhavend op te treden tegen het uitrijden en injecteren van drijfmest (zonder vergunning) in het Natura 2000-gebied “Eilandspolder”. Gedeputeerde Staten weigerden. Het college was van mening dat er sprake was van bestaand gebruik en om die reden geen vergunningplicht bestond.
De uitspraak
De bestuursrechter zag zich voor de vraag gesteld of er wel of geen sprake was van ‘bestaand gebruik’. Op de zitting werd aangevoerd dat de bemesting van het gebied na een kavelruil eind oktober 2005 was toegenomen en geïntensiveerd. Opvallend was dat Gedeputeerde Staten vervolgens het eerder ingenomen standpunt, dat er sprake was van bestaand gebruik, verlieten. Beide partijen werden het er ter zitting over eens dat door de intensivering en toename van de hoeveelheid drijfmest niet meer gesproken kon worden van bestaand gebruik.
De landbouwer had – omdat geen sprake was van bestaand gebruik – een vergunning nodig om drijfmest uit te rijden, maar die ontbrak. Dat betekende dat Gedeputeerde Staten handhavend hadden moeten optreden. Dat zou alleen anders zijn als het mogelijk was het uitrijden van mest te vergunnen. Indien legalisatie mogelijk is moet immers van handhavend optreden worden afgezien. De Raad van State stelde echter vast dat vergunningverlening in dit geval niet mogelijk was.
Wat betekent deze uitspraak voor jou?
Indien je drijfmest uitrijdt in een Natura 2000-gebied moet de vraag worden beantwoord of dat zonder vergunning kan. Anders dreigt handhavend optreden van de provinciale overheid. Het is immers zonder vergunning niet toegestaan om mest uit te rijden, tenzij er sprake is van ‘bestaand gebruik’. En daarvan is geen sprake als het uitrijden van mest is geïntensiveerd.
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij Peter Goumans, advocaat Overheid en Omgeving. Je kunt hem bereiken via p.goumans@gca.nl of op 0492 – 780193.