Trouwen leidt tot TV-oorlog

Het komt geregeld voor dat er tv-programma’s worden gemaakt met hetzelfde thema, en dat deze programma’s door concurrerende  televisiezenders worden uitgezonden. Zo was er in het verleden al de “koude oorlog” tussen SBS en RTL met ijsdanswedstrijden op tv. Bij SBS was “Sterren dansen op het ijs” te zien, terwijl RTL  het programma “Dancing on ice” uitzond. Een paar weken geleden is er een nieuwe TV-oorlog losgebarsten tussen beide televisiezenders, die al tot een gang naar de rechter heeft geleid .  

Red Arrow is een  internationale distributeur van TV-formats, waaronder ook het kijkcijferkanon  “Married at first sight”. Red Arrow wilde dit programma ook in Nederland op de buis brengen en was daarover in onderhandeling met zowel RTL als SBS. Nadat het programma uiteindelijk aan RTL werd verkocht, kwam SBS niet veel later met het bericht naar buiten dat zij ook eenzelfde soort programma gingen maken onder de naam “Het geheim van een goed huwelijk”.
SBS en Talpa hebben volgens Red Arrow onrechtmatig gehandeld door na afloop van de voor SBS onsuccesvolle onderhandelingen, het format onder een andere naam uit te zenden. SBS stelt dat zij een format van Talpa heeft gekocht, en dat Talpa al geruime tijd bezig was met het ontwikkelen van dit format.

Red Arrow heeft géén beroep gedaan op auteursrechtelijke bescherming, maar op onrechtmatig handelen. De kernelementen waarop Red Arrow zich beroept, en in beide formats terugkomen zijn: (1) partnerkeuze door wetenschappers en experts, (2) trouwen met de geselecteerde partner bij de eerste ontmoeting, (3) het volgen van de koppels en het wel/niet voortzetten van de relatie. De rechter is het met SBS en Talpa eens dat deze elementen al in verschillende nationale en internationale programma’s zijn gebruikt. De elementen zijn dan ook onvoldoende onderscheidend/uniek ten opzichte van de reeds bestaande formats/thema’s/ideeën om daaraan rechtstreeks rechten te ontlenen. Aan een thema alleen kunnen géén rechten worden ontleend! Het staat concurrerende TV-producenten/zenders vrij een programma met dat thema te maken en uit te zenden.

Beide formats verschillen voldoende van elkaar. In het format “Het geheim van een goed huwelijk” is sprake van een controlegroep waarvan de partners elkaar zelf uitkiezen, de koppels worden voor een langere periode gevolg en moeten een aantal opdrachten volbrengen. Bij het selecteren van een partner wordt een beta-achtige benadering gebruikt. In het format “Married st first sight ” worden de koppels alleen gevolgd. Bij het selecteren van een partner wordt een alpha-benadering gehanteerd.

Heeft SBS onrechtmatig gehandeld, door vlak na de onderhandelingen met Red Arrow aan te kondigen dat zij een zelfde soort Tv-programma gaat maken? Volgens de rechter is daar geen sprake van. SBS heeft duidelijk gemaakt zeer geïnteresseerd te zijn in het uitzenden van een format met voornoemd thema. Het handelen van SBS is niet onrechtmatig . Het stond haar vrij om na  het stuklopen van de  onderhandelingen met Red Arrow in zee te gaan met een andere producent.

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×