Top 5 misverstanden over mediation

Mediation is een vorm van alternatieve geschillenbeslechting waarbij een neutrale derde partij, de mediator, helpt om een ​​oplossing te vinden voor een conflict tussen twee of meer partijen. Hoewel mediation steeds populairder wordt, zijn er nog steeds veel misverstanden over deze methode. Hieronder lees je de 5 meest voorkomende misverstanden van mediation:

1. De mediator neemt een beslissing voor partijen

Een rechter of een arbiter worden ingeschakeld om een ​​beslissing te nemen over het geschil. Deze beslissing is bindend en kan niet worden betwist. Bij mediation daarentegen is de mediator niet bevoegd om een ​​beslissing te nemen. De mediator stelt juist de partijen zelf in staat om zelf om tot een oplossing te komen.

2. Mediation is alleen voor kleine geschillen

Een ander misverstand over mediation is dat het alleen geschikt is voor kleine geschillen. Juist in zakelijke geschillen, complexe kwesties en conflicten met een groot financieel belang, is mediation effectief gebleken. Hoe groter het geschil, hoe wenselijker het is om zelf controle te houden over de oplossing in plaats van je over te leveren aan wat een advocaat of rechter als oplossing bedenkt.

3. Mediation is alleen voor mensen die vrienden willen blijven

Een ander veelvoorkomend misverstand over mediation is dat het alleen geschikt is voor mensen die vrienden willen blijven. Hoewel het waar is dat mediation vaak wordt gebruikt om relaties te behouden, is het ook effectief bij het oplossen van geschillen waarbij de relatie tussen de partijen niet meer kan worden hersteld. Mediation kan helpen om de communicatie te herstellen en een oplossing te vinden die voor beide partijen acceptabel is.

4. Mediation is duur en traag

Een ander misverstand over mediation is dat het duur en traag is. In werkelijkheid is mediation vaak goedkoper dan een juridische procedure. Dit komt omdat mediation sneller kan zijn dan een rechtszaak en de partijen gezamenlijk de kosten van de mediator dragen. Bovendien kan mediation worden gebruikt om een ​​conflict op te lossen voordat het escaleert, waardoor de kosten van verdere juridische stappen worden voorkomen.

5. Mediation is een zwakke vorm van conflictoplossing

Ten slotte, mediation zou een zwakke vorm van conflictoplossing zijn. In werkelijkheid is mediation een zeer effectieve methode om conflicten praktisch op te lossen.  Mediation heeft geen last van allerlei juridische rituelen zoals in een procedure bij de rechter. Partijen doen rechtstreeks zaken met elkaar en onderhandelen een eigen oplossing uit voor hun probleem.

Meer weten over mediation? Neem dan contact op met onze MfN Registermediator Folkert Terpstra.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Mediation

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×