Toeristenbelasting voor buitenlandse uitzendkrachten?

Uitzendbureau’s en agrarische bedrijven zorgen vaak zelf voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. Daartoe worden accomodaties gehuurd of wordt woonruimte op het eigen bedrijf ingericht. Een aantal gemeentes slaan hier een slaatje uit en leggen de betrokken ondernemers een aanslag toeristenbelasting op. Vaak gaat het om forse bedragen. Een aantal keren is deze problematiek aan de rechter voorgelegd. Het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch heeft recent een uitspraak gedaan, die antwoord geeft op de vraag of toeristenbelasting mag worden geheven.

Verblijf seizoensarbeiders
Voor seizoensarbeid in de land- en tuinbouw worden regelmatig buitenlandse uitzendkrachten ingezet. Die werknemers worden vaak gehuisvest in gemeubileerde kamers met een gemeenschappelijke keuken. De werknemers voorzien dan zelf in hun maaltijden. Kleding en linnengoed wassen de werknemers zelf. Voor het overnachten wordt door de ondernemer een vergoeding in rekening gebracht. Meestal zijn die werknemers niet ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA).

Gemeentelijke verordeningen regelen wanneer toeristenbelasting is verschuldigd. In een aantal gemeentelijke verordeningen is dat als volgt omschreven: Ter zake van het houden van verblijf met overnachten binnen de gemeente in hotels, pensions, vakantie-onderkomens, mobiele kampeeronderkomens, niet-beroepsmatig verhuurde ruimten en op vaste standplaatsen tegen vergoeding in welke vorm dan ook door personen die niet als ingezetene in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens van de gemeente zijn opgenomen, wordt onder de naam ’toeristenbelasting’ een directe belasting geheven.

Uitspraak Gerechtshof
Daarmee kwam het Gerechtshof voor de vraag te staan of de hiervoor bedoelde accommodaties hebben te gelden als hotel, pension of vakantie-onderkomen. Het Gerechtshof heeft die vraag genuanceerd beantwoord en concludeerde dat daarvan geen sprake was. De gemeentelijke aanslag hield dus geen stand.

Gemeentes richten hun verordeningen vaak op dezelfde manier in. Dus waar dat op dezelfde manier gebeurd is als in de zaak waarover het Gerechtshof oordeelde, kun je gebruik van de mogelijkheid om bezwaar en beroep in te stellen tegen de aanslag toeristenbelasting.

Voor meer informatie over toeristenbelasting kun je terecht bij Peter Goumans, advocaat Overheid en Omgeving. Je kunt hem bereiken via p.goumans@gca.nl of op 0492 – 780193.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×