The sun is shining!

Het is bijna zomervakantie…. Aangezien ik nog geen vakantie gepland heb, zit ik eraan te denken om op het allerlaatste moment nog een reis naar de zon te boeken. Ik hoef niet  per se naar het reisbureau;  veel makkelijker is het voor mij om dit via internet te doen. Een paar muisklikken verder en ik zit in de zon!

Het is snel en eenvoudig maar  er zitten addertjes onder het gras.  Aanbieders van vakanties moeten zich houden aan Europese regelgeving. Prijzen moeten inclusief alle belastingen en toeslagen worden weergegeven. Het moet duidelijk zijn welke extra kosten erbij komen. Inmiddels voldoet bijna elke aanbieder aan deze regelgeving. Echter, in het reserveringsproces van de bewuste reis zit vaak nog iets raars. Waar ook ik in ben gestonken tijdens het boeken van een vakantie via internet. Mij werden tijdens het boeken allerlei keuzes voorgelegd. In het bestelproces staan de vakjes voor het reserveren van een stoel, het soort bagage dat wordt meegenomen of een annuleringsverzekering regelmatig standaard aangevinkt. Hierdoor viel de totaalprijs van de reis duurder uit. Dergelijke constructies zijn  voor mij een grote bron van ergernis. 

Verleden jaar heeft het Europees Hof van Justitie in een zaak tegen Ebookers bepaald dat aanbieders van reizen niet standaard een annuleringsverzekering mogen opnemen in boekingen. De consument moet bewust voor een dergelijke optie kunnen kiezen door middel van bijvoorbeeld het aanvinken van een vakje. Hoewel het op basis van deze uitspraak niet meer  is toegestaan om extra opties standaard aan te vinken, wordt dit pas volgend jaar hoogstwaarschijnlijk ook in het Nederlandse recht vastgelegd.

Onlangs is er een wetsvoorstel ingediend dat  de regels over koop op afstand omzet in wetgeving. Dit verbiedt het standaard aanvinken van extra opties die van toepassing zijn op de betaling, zodat ergernissen in het bestelproces zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. in juni 2014 treedt dit waarschijnlijk in werking.
Ondanks deze nieuwe ontwikkelingen zal ik deze zomer vermoedelijk nog last ondervinden van de standaard aangevinkte vakjes. Ook hier geldt het adagium: voorkomen is beter dan genezen. Let dus goed op bij het boeken van een reis en voorkom onnodige extra kosten.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×