Sterkere positie voor opdrachtgever in de bouw

Er is interessant nieuws op het gebied van vastgoed. De minister heeft een wetsvoorstel gemaakt waarmee opdrachtgevers in de bouw een sterkere positie krijgen.

Voordeel?
Voordeel van deze wet zou moeten zijn dat de bouwkwaliteit sneller en goedkoper wordt. Daarnaast krijgt de opdrachtgever één aanspreekpunt.

Wat is nieuw?
De aannemer is ook na oplevering wettelijk aansprakelijk voor gebreken die aan hem zijn te wijten. De aannemer is dus niet alleen meer aansprakelijk voor verborgen, maar ook voor zichtbare gebreken die bij oplevering door de opdrachtgever opgemerkt hadden kunnen worden. Met particuliere opdrachtgevers mag de aannemer ook niet afspreken om deze aansprakelijkheid uit te sluiten. Ook moeten aannemers meer informatie geven aan de opdrachtgever over hun verzekering voor risico’s bij faillissement en gebreken tijdens de bouw en daarna.

Daarnaast verandert de uitbetaling van de laatste termijn, als deze in depot bij de notaris staat. Dit bedrag wordt pas uitgekeerd als de notaris een schriftelijk bewijs van de aannemer heeft dat:

  • hij de opdrachtgever heeft gewezen op zijn opschortingsrecht, en;
  • de opdrachtgever vervolgens heeft aangegeven dat hij hier geen gebruik van wil maken.

De tijd dat het bedrag drie maanden na oplevering automatisch werd uitbetaald, is hiermee voorbij.

Gevolg?
Dit betekent dus dat je als aannemer nog beter je kwaliteit moet waarborgen en je bewust moet zijn van de risico’s die je loopt wanneer er sprake is van gebreken. Om minder risico te lopen, is het wellicht verstandig om een verzekering af te sluiten.

En nu?
Het wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State gestuurd. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. We houden u op de hoogte!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marleen van den Broek, advocaat Onderneming en Vastgoed via m.vanden.broek@gca.nl of 0493-331478.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Bouwen

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×