De meeste mensen zullen de vraag, wat een auteursrechtelijk beschermd werk is, beantwoorden met dat dit vaak een tekst, foto of schilderij is. Dat klopt ook. Maar auteursrecht omvat veel meer.
Een computerprogramma of zelfs een geur kan auteursrechtelijke beschermd zijn. Onlangs heeft de Rechtbank Den Haag bepaald dat ook een smaak auteursrechtelijk beschermd kan zijn.
Een Nederlands bedrijf, Levola, produceert sinds een aantal jaren het project “Heksenkaas”, een soort dip met roomkaas en verse kruiden. Levola heeft geconstateerd dat een ander bedrijf, European Food Company, een soortgelijk product op de markt heeft gebracht. De smaak van beide producten lijken een op een te zijn nagebootst. Volgens Levola maakt European Food Company daarom inbreuk op het auteursrecht van Levola en verzoekt haar om het product van de markt te halen omdat de smaak van Heksenkaas auteursrechtelijk beschermd zou zijn.
De Rechtbank Den Haag is het met de Levola eens en oordeelt dat een smaak een werk kan. Omdat een geur ook auteursrechtelijk beschermd is, stelt de Rechtbank dat ook een smaak– subjectief – waar te nemen smaakzintuiglijke kenmerken van een product bezit. Daarbij acht hij het voldoende aannemelijk dat de specifieke smaak van Heksenkaas voldoet aan de criteria voor auteursrechtelijke bescherming. Kortom: Heksenkaas is een werk. Saillant detail: door te proeven oordeelde de Rechtbank dat het product van European Food Company dezelfde smaak bevat als Heksenkaas.
Ik merk op dat dit een voorlopig oordeel van de kortgedingrechter van de Rechtbank Den Haag betreft. In de bodemprocedure zal de rechtbank daarom een definitief oordeel moeten geven of de smaak van Heksenkaas auteursrechtelijk beschermd is.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Maud Saes, advocaat Intellectueel Eigendom via m.saes@gca.nl of 0493-331479.