Smaak: auteursrechtelijk beschermd?

De meeste mensen zullen de vraag, wat een auteursrechtelijk beschermd werk is, beantwoorden met dat dit vaak een tekst, foto of schilderij is. Dat klopt ook. Maar auteursrecht omvat veel meer.
Een computerprogramma of zelfs een geur kan auteursrechtelijke beschermd zijn. Onlangs heeft de Rechtbank Den Haag bepaald dat ook een smaak auteursrechtelijk beschermd kan zijn.

Een Nederlands bedrijf, Levola, produceert sinds een aantal jaren het project “Heksenkaas”, een soort dip met roomkaas en verse kruiden. Levola heeft geconstateerd dat een ander bedrijf, European Food Company, een soortgelijk product op de markt heeft gebracht. De smaak van beide producten lijken een op een te zijn nagebootst. Volgens Levola maakt European Food Company daarom inbreuk op het auteursrecht van Levola en verzoekt haar om het product van de markt te halen omdat de smaak van Heksenkaas auteursrechtelijk beschermd zou zijn.

De Rechtbank Den Haag is het met de Levola eens en oordeelt dat een smaak een werk kan. Omdat een geur ook auteursrechtelijk beschermd is, stelt de Rechtbank dat ook een smaak– subjectief – waar te nemen smaakzintuiglijke kenmerken van een product bezit. Daarbij acht hij het voldoende aannemelijk dat de specifieke smaak van Heksenkaas voldoet aan de criteria voor auteursrechtelijke bescherming. Kortom: Heksenkaas is een werk. Saillant detail: door te proeven oordeelde de Rechtbank dat het product van European Food Company dezelfde smaak bevat als Heksenkaas.

Ik merk op dat dit een voorlopig oordeel van de kortgedingrechter van de Rechtbank Den Haag betreft. In de bodemprocedure zal de rechtbank daarom een definitief oordeel moeten geven of de smaak van Heksenkaas auteursrechtelijk beschermd is.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Maud Saes, advocaat Intellectueel Eigendom via m.saes@gca.nl of 0493-331479.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Intellectueel eigendom

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×